Cancer utvecklas under lång tid. Det kan ta 20 år eller mer från den första sjuka cellen tills en tumör upptäcks. Därför dröjer det ofta länge innan man får några symtom.
Fakta
Cancerceller håller ofta ihop och bildar en tumör som förr eller senare kommer kännas eller ses som en knöl i det organ cancern uppstått.
Det är viktigt att cancer upptäcks i så tidigt skede som möjligt, eftersom möjligheterna att helt bota sjukdomen då är störst.
Symtom på cancer
Här följer några exempel på symtom som kan – men inte behöver – vara tecken på cancer.
Det kan handla om blodiga upphostningar, blod i urinen, blod i avföringen, blödningar mellan menstruationerna eller underlivsblödning hos äldre kvinnor som passerat klimakteriet.
Det gäller främst förändrade avföringsvanor hos äldre personer, till exempel långvarig förstoppning, att vara lös i magen eller diarré utan känd orsak.
Det kan handla om symtom som inte beror på urinvägsinfektion, till exempel problem att börja kissa, förtunnad stråle, täta trängningar hos äldre män. Eller blod i urinen.
Smärtan kan sitta långt inne i magen och ofta stråla ut i ryggen. Smärta på ryggsidan i höjd med högra skulderbladet. Smärtan kan vara både molande och huggande.
Ju tidigare en cancer upptäcks, desto större möjlighet är det att kunna sätta in en behandling. Därför är det bra att vara observant och söka vård om du upptäcker förändringar på din kropp.
Varför ger cancer symtom?
Cancercellerna håller ofta ihop och bildar en tumör som tar plats i det organ där tumören uppstått. Det kommer förr eller senare att kännas eller ses som en ”knöl”, till exempel i hjärnan eller lungan.
Det är viktigt att cancer upptäcks i så tidigt skede som möjligt, eftersom möjligheterna att helt bota sjukdomen då är störst. Foto: Olle Nordell
Till slut kommer knölen att störa organets funktion. Ofta, men inte alltid, stimuleras känselnerver i organet, vilket leder till smärta.
Cancern ger också ofta upphov till en inflammatorisk reaktion i kroppen, vilken kan leda till illamående, matleda, viktminskning, trötthet, feber, med mera.
Vissa tumörer bildar ämnen, till exempel hormoner, vilka kan påverka kroppsfunktioner på olika sätt.
Vart ska jag vända mig?
Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.
Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.