Vi finansierar cancerforskning och stödjer de projekt som har störst chans att lyckas.
Vi finansierar cancerforskning och stödjer de projekt som har störst chans att lyckas.
Tack vare alla som skänker pengar är vi en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Pengarna används inom olika typer av forskning och på olika cancerformer.
I Sverige får en av tre personer ett cancerbesked under sin livstid. Vårt mål är att färre ska drabbas och fler ska överleva sin sjukdom.
Tack vare forskningens framsteg – och alla som bidragit – överlever i dag två av tre som får cancer. På 1950-talet var det en av tre. Vi har kommit långt, men vi är inte framme än.
Vi får inget statligt stöd utan är helt beroende av gåvor. Var med och bidra till att föra forskningen framåt – tillsammans besegrar vi cancer!
Du kan söka på forskar- eller projektnamn eller sortera hela listan på exempelvis diagnos.
Forskning är en resa från första upptäckt inom grundforskningen till en färdig behandling för patienter. Följ utvecklingen av ett viktigt läkemedel mot bröstcancer.
Forskning är inte bara stora framsteg och genombrott. Istället är det ofta ett pussel där bit efter bit fogas samman tills en bild framträder.
Anna Karlsson, vetenskaplig sekreterare och enhetschef för forskningsfinansiering, berättar hur de mest lovande vetenskapliga studierna väljs ut.
Anna Martling, överläkare i kirurgi och professor vid Karolinska institutet, är Årets cancerforskare 2021. Hon utvecklar kirurgin vid tjock- och ändtarmscancer och forskar om att förebygga återfall med hjälp av läkemedel.
Svensk cancerforskning har sedan 1960-talet befunnit sig på topp-20-listan över världens ledande länder. Dessvärre har senaste decenniet inneburit en stagnation. Det här anser vi behöver göras för att vända utveckligen (hela programmet).
Cancerfonden anser att:
Cancerfonden anser att:
Cancerfonden anser att:
Cancerfonden anser att: