Radikalt syftande operation är den vanligaste behandlingen vid muskelinvasiv urinblåsecancer. Ofta behandlas patienten med cellgifter en period innan operationen.
Operationen, cystektomi, innebär att hela urinblåsan opereras bort tillsammans med prostata och sädesblåsorna hos män och ofta tillsammans med livmodern, äggstockarna och en del av slidans framvägg hos kvinnor.
Vid operationen brukar man också ta prover från de lymfkörtlar som ligger närmast blåsan.
Proverna undersöks mikroskopiskt för att man ska få veta om det finns spridning till lymfsystemet eller inte.
Det är alltså en stor operation och den avslutas med att man konstruerar en ny urinväg, en så kallad urinavledning.
En vanlig urinavledningsmetod är att koppla ihop urinledarna med en liten bit tunntarm som leder ut urinen via ett hål i bukväggen till en stomipåse, urostomi.
Andra metoder som utvecklats under senare år är att med hjälp av en bit tarm skapa en reservoar för urinen. Reservoaren kan antingen placeras under bukväggen och tömmas regelbundet genom att man tappar sig med en kateter, kontinent urostomi, eller kopplas ihop med urinröret så att reservoaren fungerar som en konstgjord urinblåsa, blåssubstitut.
Val av urinavledning gör patienten i samråd med sin läkare, oftast efter att ha diskuterat med en stomiterapeut med särskild kunskap om urostomier.
Man brukar väga in bland annat patientens egna önskemål, aktuella sjukdomsläge, ålder och allmäntillstånd.
En bra vägledning i valet kan du ofta få av andra patienter som opererats tidigare. Kontakt med dessa kan du få via din läkare eller via en patientförening.
Det sexuella samlivet kan komma att påverkas av operationen. Tala med din läkare om detta.
Läs mer om sex och cancer