Trött hela tiden?

Alla är eller har säkert någon gång känt sig trötta. Att vara trött orsakas sällan av en oupptäckt cancer. Men trötthet är ett symtom som kan vara ett tecken på cancer.

Man ligger och sover på soffan

Vanlig trötthet

Trötthet är när du känner dig extremt utmattad eller saknar energi. Det kan bero på olika faktorer som för lite sömn, stress eller överansträngning.

En vanlig orsak är otillräcklig sömn. När kroppen inte får tillräckligt med vila för att återhämta sig känner man sig trött. Stress och mentalt påfrestande situationer kan också leda till trötthet.

Dessutom kan underliggande hälsoproblem som järnbrist, sköldkörtelproblem, psykisk ohälsa eller infektioner orsaka trötthet.

Livsstilsfaktorer som för lite fysisk aktivitet och ohälsosam kost kan påverka energinivåerna negativt. Att se över sin livsstil, få tillräckligt med sömn, hantera stress och äta en balanserad kost kan hjälpa mot trötthet.

Om tröttheten håller i sig länge och påverkar vardagen är det klokt att söka medicinsk rådgivning för att utesluta eventuella underliggande hälsoproblem.

Trötthet som kan vara kopplad till cancer

Vid cancer kan kroppens kamp mot sjukdomen och inflammationen som följer med det leda till utmattning. 

  • Vid leukemi kan trötthet kan vara ett vanligt symtom på grund av att det påverkar blodbildningen.
  • Personer med lungcancer upplever ofta trötthet, särskilt om andningen är påverkad. 
  • Trötthet är ett vanligt symtom vid bukspottkörtelcancer och kan bero på att näringsupptaget påverkas och kroppens kamp mot sjukdomen.
  • Personer med tarmcancer kan uppleva trötthet, särskilt om cancern påverkar matsmältningssystemet och näringsupptaget.
  • Lymfom är en grupp av blodcancerformer som kan inkludera symtom som trötthet på grund av påverkan på lymfsystemet och blodbrist.

Om du känner dig trött länge och även har andra symtom som oroar dig bör du kontakta en läkare.

Läkaren kan göra olika tester och utredningar för att ta reda på orsaken till tröttheten. Det kan var blodprov, bildundersökningar och andra metoder.

Trötthet är i de flesta fall inte är kopplat till cancer. Men om du också har andra symtom, som oförklarlig viktminskning eller svårt att äta är bör du uppsöka läkare för att undersökas.

Hur vanligt är det att trötthet beror på cancer?

Det är inte vanligt att trötthet är cancer. Men om du har symtom som du misstänker kan vara cancer ska du alltid kontakta vårdcentralen för att undersökas.

Illustration av en graf

Här kan du läsa statistik för olika cancersjukdomar och se hur många som varje år insjuknar och den förväntade överlevnaden vid olika cancerformer.

Statistik om cancer

Var kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen

Tips på mer läsning

Om hälsoångest och hypokondri


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.