Hudcancer bilder

Hur ser hudcancer ut? Det beror på vilken form av hudcancer det är. Här ser du bilder på malignt melanom, basalcellscancer och skivepitelcancer som är tre olika typer av hudcancer. Du ser även exempel på godartade (benigna) tumörer.

Granskad av: Jan Lapins, överläkare och docent vid Karolinska universitetssjukhuset

Malignt melanom

Vanliga första symtom på hudcancer i form av malignt melanom är att ett födelsemärke (nevus) börjar växa, klia eller ändra färg och form. Även nya förändringar som inte tidigare funnits kan uppträda.

Basalcellscancer/basaliom

Basalcellscancer är en mycket vanlig tumörtyp som ibland också kallas basaliom. Den här formen av hudcancer uppstår oftast i ansiktet, där näsan är en vanlig lokalisation.

Skivepitelcancer i huden

Skivepitelcancer är ofta lokaliserad i ansiktet, skalpen, på öron och underläpp. Andra typiska områden är arm och handryggar och över bröstet eller underbenens framsidor. Skivepitelcancer i huden är den hudcancerform som ökar mest.

Ofarliga hudtumörer

Det finns många pigmenterade förändringar som är godartade och som är vanligare ju äldre du blir. Godartade hudförändringar övergår inte till hudcancer men kan, precis som vissa hudsjukdomar, förväxlas med hudcancersjukdomar. 

Tips på andra hemsidor

Vill du se fler bilder på hudcancer på olika hudtyper har vi samlat ett par tips på hemsidor här:

American Cancer Society

ASDS (American Society for Dermatologic Surgery)

Hjälp oss besegra cancer snabbare

Valfritt belopp
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.