Hudcancer bilder

Hur ser hudcancer ut? Det beror på vilken form av hudcancer det är. Här ser du bilder på elakartade hudförändringar som malignt melanom, basalcellscancer och skivepitelcancer som är tre olika typer av hudcancer. Du ser även exempel på godartade (benigna) tumörer.

Granskad av: Jan Lapins, överläkare och docent vid Karolinska universitetssjukhuset

Malignt melanom

Vanliga första symtom på hudcancer i form av malignt melanom är att ett födelsemärke (nevus) börjar växa, klia eller ändra färg och form. Även nya förändringar som inte tidigare funnits kan uppträda. Här ser du bilder på hur farliga leverfläckar kan se ut.

Basalcellscancer/basaliom

Basalcellscancer är en mycket vanlig tumörtyp som ibland också kallas basaliom. Den här formen av hudcancer uppstår oftast i ansiktet, där näsan är en vanlig lokalisation.

Skivepitelcancer i huden

Skivepitelcancer är ofta lokaliserad i ansiktet, skalpen, på öron och underläpp. Andra typiska områden är arm och handryggar och över bröstet eller underbenens framsidor. Skivepitelcancer i huden är den hudcancerform som ökar mest.

Ofarliga hudtumörer

Det finns många pigmenterade förändringar som är godartade och som är vanligare ju äldre du blir. Godartade hudförändringar övergår inte till hudcancer men kan, precis som vissa hudsjukdomar, förväxlas med hudcancersjukdomar. 

Undersökning av hudförändringar

Se hur en hudundersökning går till och några av de vanligaste behandlingarna vid hudförändringar.

Hit kan du vända dig

Boka tid hos vårdcentralen om du upptäcker en ny hudfläck eller en fläck som blivit större och kanske även har ändrat färg eller form. Hudfläckar som kliar eller är såriga ska också undersökas av läkare.

Hitta vårdcentral på 1177.se

Tips på andra hemsidor

Vill du se fler bilder på hudcancer på olika hudtyper har vi samlat ett par tips på hemsidor här:

American Cancer Society

ASDS (American Society for Dermatologic Surgery)

Så skyddar du dig mot solen

Ohälsosamma solvanor ökar risken för hudcancer. Här får du tips och råd på hur du ska du tänka för att skydda dig mot den skadliga UV-strålningen.

Om sol och UV-strålning

Frågor och svar om sol och UV-strålning

Stötta livsviktig cancerforskning


Ge en gåva nu

Ge företagsgåva


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.