Blod i urinen och svårigheter att kissa

Många har någon gång haft problem med att kissa. Att ha problem med urinen har oftast ingen koppling till cancer. Men uringträngningar och blod i urinen är symtom som kan vara tecken på cancer.

Illustration urinblåsan

Vanliga problem med att kissa

Att ha problem att kissa är ganska vanligt och kan bero på olika saker.

Hos män kan det ibland vara svårt att komma igång med att kissa. Det bero ofta på att prostatakörteln kan vara förstorad (godartad) och skapa hinder för urinflödet. Hos kvinnor kan det bero på problem med musklerna eller nerverna i bäckenbotten.

Känsla av smärta eller obehag när man kissar kan vara tecken på urinvägsinfektion. Då är det bakterier som orsakar irritationen. Ibland kan problem med njurarna eller små stenar också orsaka smärta.

Om du upplever att du behöver gå på toaletten hela tiden kan det bero på en överaktiv blåsa. Det betyder att blåsans muskler drar ihop sig oftare än vanligt.

Om det finns blod i urinen bör det tas på allvar. Det kan vara ett tecken på något relativt enkelt som en infektion eller små stenar, men det kan också vara ett symtom på allvarligare problem som njursjukdom eller till och med cancer.

Problem med att kissa som kan var kopplat till cancer

Ett symtom på cancer i urinblåsan är blod i urinen, så kallad hematuri. I en del fall kan cancern orsaka smärta, speciellt om tumören växer på djupet i urinblåsan. Men det vanligaste är att blod i urinen förekommer utan att man har värk samtidigt.

Att behöva kissa ofta och att det svider när man kissar är ett annat vanligt symtom. Symtomen beror oftast på urinvägsinfektion.

Tumörer både i de nedre och de övre urinvägarna medför en ökad risk för urinvägsinfektion. Därför är det bra att utredas om man har återkommande urinvägsinfektioner.

Det vanligaste symtomet på prostatacancer är att ha svårt att komma igång att kissa och att vara kissnödig ofta. Blod i urinen kan också vara ett symtom på prostatacancer.

Blod i urinen är det vanligaste symtomet på njurcancer. Även om blodet bara syns vid något enstaka tillfälle bör du alltid kontakta din vårdcentral om du upptäcker blod i urinen.

Ett annat symtom är mörkare urin och ljusare avföring än vanligt. Det kan man få vid gulsot och det är vanligt vid bukspottkörtelcancer, levercancer och gallvägscancer.

Hur vanligt är det att problem med kisset beror på cancer?

Det är inte så vanligt att problem med urinen är cancer. Men om du har symtom som du misstänker kan vara cancer ska du alltid kontakta vårdcentralen för att undersökas.

Illustration av en graf

Här kan du läsa statistik för olika cancersjukdomar och se hur många som varje år insjuknar och den förväntade överlevnaden vid olika cancerformer.

Statistik om cancer

Vart kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen

Tips på mer läsning

Om hälsoångest och hypokondri


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.