Ont i ryggen

Upp mot 80 procent av alla i Sverige får någon gång under livet ont i ryggen. Att ha ont i ryggen är i de allra flesta fallen inte relaterat till cancer. Men ont i ryggen är ett symtom som kan vara tecken på cancer.

Illustration av skelettet
Det vanligaste är att ryggsmärtor sitter i den nedre delen av ryggen, ländryggen.

Vanligt ryggont

Ont i ryggen är mycket vanligt. Vart femte läkarbesök har koppling till smärtor i ryggen.

Det vanligaste är att ryggsmärtor sitter i den nedre delen av ryggen, ländryggen, men de kan också sitta högre upp i den så kallade bröstryggen.

Smärtor i ländryggen kallas för lumbago. Det kan vara en akut smärta som ofta går över ganska snabbt, men om smärtan stannar kvar i mer än tre månader är den svårare att behandla och risken finns att den blir långvarig, kronisk.

Oftast hittar man inte orsaken till smärtor i ländryggen. Hög ålder, problem med ryggen sedan tidigare, depression, ångest och att inte trivas med sitt arbete ökar risken för kroniska ländryggssmärtor.

Smärtor i bröstryggen beror ofta på spända muskler. Ibland kan smärtan bero på sjukdomar i hjärta eller lungor som vid kärlkramp, hjärtinfarkt eller blodpropp i lungan.

Ryggont som kan vara kopplat till cancer

Många patienter med bukspottkörtelcancer beskriver att de har ont i ryggen och att smärtan sitter långt inne i magen och ofta strålar ut i ryggen.

Det brukar vara en molande värk som inte påverkas av rörelser eller matintag och inte varierar med tiden på dygnet.

En del patienter känner den snarare som en ständig trötthet i ryggen som förvärras när de ligger. Smärtan släpper aldrig och blir gradvis värre.

Smärta på ryggsidan i höjd med högra skulderbladet kan vara ett symtom på levercancer.

Vid kondrosarkom är smärtor eller värk ofta det första symtomet. Kondrosarkom i bäckenet kan orsaka värk i ryggen och låren och därför förväxlas med ischias eller förslitning i höftleden.

Metastaser som spridit sig till skelettet kan orsaka smärta i ryggen.

Myelom kan ge skelettsmärtor och ont i ryggen. Det beror på att myelomcellerna bildar ämnen som ökar urkalkningen av skelettet som då blir skörare.

Hur vanligt är det att ont i ryggen beror på cancer?

Illustration av en graf

Inte så vanligt. Här kan du läsa statistik för olika cancersjukdomar och se hur många som varje år insjuknar och den förväntade överlevnaden vid olika cancerformer.

Statistik om cancer

Vart kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen

Tips på mer läsning

Om hälsoångest och hypokondri


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.