Ont i magen?

De flesta har eller har haft ont i magen någon gång. Buksmärta har i de allra flesta fall har det ingenting med cancer att göra. Men ont i magen är ett symtom som kan vara ett tecken på cancer.

Illustration av tarmsystemet

Vanligt ont i magen

Ont i magen eller buksmärta är ett vanligt problem och kan bero på orsaker som kost, stress eller infektioner.

Om du äter för snabbt eller konsumerar fet och kryddig mat kan det irritera magen. Stress och ångest kan också påverka magen negativt.

Magont kan också orsakas av infektioner som maginfluensa eller matförgiftning. Att äta förorenad mat kan leda till obehag och smärta i magen.

Magåkommor som IBS (irriterad tarm, irritable bowl syndrome) kan orsaka kroniskt magont.

Om smärtan är ihållande eller återkommande är det viktigt att söka professionell vård för att identifiera och behandla orsaken till problemet.

Att äta en balanserad kost och undvika stress kan minska risken för magont. Det kan också vara bra att försöka observera om det är någon särskild mat som gör att det onda i magen blir bättre eller sämre.

Ont i magen som kan bero på cancer

"Ont i magen" eller buksmärta är ett generellt uttryck som människor använder för att beskriva en obehagskänsla i den centrala delen av kroppen.

Det kan betyda hela området mellan bröstet och ljumskarna och inkludera olika organ, som magsäcken, tarmarna, levern och njurarna. 

Därför beskriver vi här symtom som kan komma från olika organ i hela bukområdet.

Gallvägscancer kan göra att man känner obehag högt upp i magen och ibland har man ont i magen eller mår illa.

Magsäckscancer kan ge smärta i maggropen, obehagskänsla och att magen känns svullen och uppblåst. Det är samma symtom som vid magkatarr eller magsår. 

Vid levercancer kan man ibland känna cancern som en eller flera hårda knölar när man trycker på buken i höjd med levern. Den som är sjuk kan uppleva det som ömhet eller smärta.

En diffus känsla av obehag i buken, feber, illamående, dålig aptit och att man går ner i vikt är andra exempel på symtom vid levercancer.

Vid äggstockscancer kan man känna en diffus smärta eller ett obehag i magen. Nedre delen av buken kan bli svullen och det kan vara svårt att till exempel dra upp blixtlåset i byxorna.

Tunntarmscancer (NET) kan orsaka tarmvred som leder till attacker av buksmärta, liksom svullen mage och kräkningar.

Hur vanligt är det att ont i magen beror på cancer?

Det är inte så vanligt att ont i magen eller buksmärta är ett symtom på cancer. Men om du har symtom som du misstänker kan vara cancer ska du alltid kontakta din vårdcentral för att bli undersökt.

Illustration av en graf

Här kan du läsa statistik för olika cancersjukdomar och se hur många som varje år insjuknar och den förväntade överlevnaden vid olika cancerformer.

Statistik om cancer

Var kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen

Tips på mer läsning

Om hälsoångest och hypokondri


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.