Huvudvärk – ont i huvudet

Huvudvärk är ett besvär som alla drabbas av någon gång. I de allra flesta fall har värken ingen koppling till cancer. Men huvudvärk är ett symtom som kan vara ett tecken på cancer.

Illustration hjärnan

Vanlig huvudvärk

Huvudvärk är smärta eller obehag i huvudet. Den kan sätta sig i pannan, tinningarna eller nacken. Det finns olika typer av huvudvärk där symtomen varierar.

Spänningshuvudvärk orsakas ofta av till exempel stress, spända muskler eller dålig hållning. Spänningshuvudvärk ger en tryckande eller stramande känsla runt huvudet. Det kan kännas som att ha ett stramt bälte runt pannan.

Vid migrän är det blodkärlen i hjärnan som vidgas och orsakar smärtan. Migrän ger en intensiv pulserande smärta, ofta åtföljd av ljus- och ljudkänslighet, illamående eller kräkningar.

Inflammation i bihålorna kan också ge tryck och smärta i huvudet. Det kan kännas som ett tryck över kinderna och ögonen och det är ofta värre när man böjer sig ner eller ligger ner.

Ofta är det stress, sömnbrist, dålig kost eller att man har druckit för lite som orsakar huvudvärk. Migrän kan också vara ärftligt.

Huvudvärk som kan vara kopplat till cancer

Huvudvärk är ett av det vanligaste symtomen på hjärntumör. Men det förekommer sällan ensamt. 

Vid hjärntumörer kan huvudvärken vara ganska ospecifik och likna spänningshuvudvärk eller migrän.

Med tiden förvärras den och vila eller vanliga värktabletter brukar inte mildra så mycket. Ofta är värken som värst på natten och tidig morgon.

Om det är en ny typ av huvudvärk, som kommer plötsligt och är intensiv eller om den inte går över på ett par veckor bör du kontakta läkare. 

Om du märker förändringar i synen, hörsen eller andra sinnen i samband med huvudvärken bör du också vara uppmärksam. Detsamma gäller om det uppstår förändringar i din personlighet eller kognitiva förmåga.

Huvudvärk vid cancer i hjärnan beror på att tumören växer och då ökar trycket inne i huvudet. Det hårda skallbenet sätter en gräns för hur mycket hjärnan kan utvidgas.

Det spelar ingen roll om det är en elakartad eller godartad tumör i hjärnan, trycket ökar oavsett. 

När man har en tumör kan de allra tunnaste blodkärlen i hjärnan skadas så att vätska från blodet läcker ut i hjärnvävnaden. Det orsakar också svullnad och att trycket inne i huvudet ökar.

Om du har symtom som trötthet, blekhet och yrsel i samband med huvudvärken kan det bero på blodbrist, anemi.

De röda blodkropparna transporterar syre till kroppens organ. Vid blodbrist får hjärnan mindre syre. Även blodflödet i hjärnan förändras vid blodbrist. Det kan leda till huvudvärk.

Blodbrist kan uppstå av flera olika anledningar men de flesta former av blodcancer kan ge anemi. Det är viktigt att utreda vad en blodbrist beror på.

Hur vanligt är det att huvudvärk beror på cancer?

Det är inte vanligt att huvudvärk är cancer. Men om du har symtom som du misstänker kan vara cancer ska du alltid kontakta din vårdcentral för att få det undersökt.

Illustration av en graf

Här kan du läsa statistik om hjärntumörer och se hur många som varje år insjuknar och den förväntade överlevnaden vid hjärntumörer.

Statistik om hjärntumörer

Vart kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen

Tips på mer läsning

Om hälsoångest och hypokondri


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.