Cancerbehandlingar

I dag finns det fyra vanliga sätt att behandla cancer. Operation, strålbehandling, immunterapi samt med läkemedel som cytostatika, målinriktade läkemedel och hormonbehandling.

Stötta livsviktig cancerforskning


Ge en gåva nu

Ge företagsgåva

Så behandlas cancer idag

Så behandlas cancer

Det finns inte en cancerbehandling som passar alla, utan varje person behandlas individuellt. Hur behandlingen, eller kombinationen av behandlingar, läggs upp bestäms av ett team av specialister och beror på flera olika faktorer. Här visas de fyra vanligaste behandlingsformerna.

Strålbehandling

Strålbehandling ges för att döda cancerceller. Och för att de inte ska växa och blir fler. Behandlingen kallas även radioterapi. Här får du veta mer om hur det går till under och efter en strålbehandling.

Cytostatikabehandling

Cytostatika (kemoterapi) är läkemedel som ges för att bota cancer eller för att bromsa sjukdomen. Här får du veta mer om hur en cytostatikabehandling går till. Du får också veta mer om vanliga biverkningar och vad som kan lindra dem.

Operation

Att operera är den äldsta och fortfarande den vanligaste behandlingsmetoden vid cancersjukdomar. Här får du veta mer om hur en operation går till, förberedelser, vanliga biverkningar och vad som kan lindra dem.

Immunterapi

Immunterapi är ett sätt att få kroppens immunförsvar att angripa cancerceller. Här får du veta mer om hur olika behandlingar går till, vanliga biverkningar och vad som kan lindra dem.

Andningsstyrd strålbehandling

Andningsstyrd strålbehandling används för att minska mängden strålning på omliggande organ. Här får du veta mer om hur det går till före, under och efter en andningsstyrd strålbehandling.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.