Statistik testikelcancer

Här kan du på ett övergripande sätt ta del av den mest aktuella statistiken för testikelcancer. Siffrorna kommer från Socialstyrelsen.

Illustration testiklarna
De båda testiklarna är äggformade och ligger i pungen. På varje testikel finns en bitestikel. Inne i testiklarna finns många små, vindlande sädeskanaler. Deras sammanlagda längd är flera hundra meter. I testiklarna bildas det manliga könshormonet testosteron. Illustration: Sunny Ahmed.

Överlevnad testikelcancer

Idag är den relativa 10-årsöverlevnaden 98%. Det betyder att nästan alla män som insjuknar i testikelcancer förväntas leva minst tio år efter att de blivit sjuka, trots sin sjukdom.

Insjuknandet i testikelcancer har ökat sedan 1980-talet, medan dödligheten minskat något. Det är svårt att generellt uttala sig om anledningarna till ökningen, men det kan till exempel vara att man blivit bättre på att hitta de små och mindre aggressiva tumörerna, eller att levnadsvanor eller miljön förändrats.

Dödligheten kan ha minskat för att den totala överlevnaden i sjukdomen har ökat. 

344 män fick testikelcancer

Cancer i testiklarna börjar i nio fall av tio i de celler som producerar spermier. Sjukdomen är vanligast hos män i åldrarna 20-40 år. År 2022 insjuknade totalt 344 män.

De senaste årtiondena har insjuknandet i testikelcancer ökat, men de allra flesta som drabbas kan botas helt.

Tolv män dog i testikelcancer

Under år 2022 var det tolv män som dog i sjukdomen.

Insjuknande och dödlighet

Insjuknande och dödlighet för tumörer i testikelcancer år 2000-2022, antal fall respektive dödsfall per 100 000 invånare. Åldersstandardisering enligt befolkningen år 2000 (insjuknande) och 2022 (dödlighet).

Källa: Socialstyrelsen

Diagrammet visar hur insjuknande och dödlighet, även kallat incidens och mortalitet, har utvecklats i befolkningen mellan 2000 och 2022. Siffrorna är åldersstandardiserade för att ta hänsyn till befolkningsförändringar över tid.  


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.