Här kan du på ett övergripande sätt ta del av den mest aktuella statistiken för testikelcancer. Siffrorna kommer från Socialstyrelsen.
Cancer i testiklarna börjar i nio fall av tio i de celler som producerar spermier. Sjukdomen är vanligast hos män i åldrarna 20-40 år. År 2021 insjuknade totalt 380 personer.
De senaste årtiondena har insjuknandet i testikelcancer ökat, men de allra flesta som drabbas kan botas helt.
Insjuknande och dödlighet i testikelcancer, 1980-2021. Antal fall respektive dödsfall per 100 000 invånare. Åldersstandardisering enligt befolkningen år 2021.
Insjuknandet i testikelcancer har ökat sedan 1980-talet, medan dödligheten minskat något. Det är svårt att generellt uttala sig om anledningarna till ökningen, men det kan till exempel vara att man blivit bättre på att hitta de små och mindre aggressiva tumörerna, eller att levnadsvanor eller miljön förändrats.
Dödligheten kan ha minskat för att den totala överlevnaden i sjukdomen har ökat. Idag är den relativa 10-årsöverlevnaden 98%.
Det betyder att nästan alla män som insjuknar i testikelcancer förväntas leva minst tio år efter att de blivit sjuka, trots sin sjukdom. Under år 2021 var det elva män som dog i sjukdomen.
Diagrammet visar hur insjuknande och dödlighet, även kallat incidens och mortalitet, har utvecklats i befolkningen mellan 1980 och 2021. Siffrorna är ålderstandardiserade för att ta hänsyn till befolkningsförändringar över tid.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.