0

Aktiviteter i sociala medier

Njurarna


Njurarna.
Illustration Andreas Olofsson.

De båda njurarna sitter inbäddade i ett fettlager i höjd med revbenens underkant, en på vardera sidan om ryggraden. En njure är ungefär tio cm lång, sex cm bred, tre cm tjock och väger omkring 150 gram.

Njuren liknar till formen en böna, med en inbuktning – njurporten – på den sida som vetter mot ryggraden. Där går blodkärl in i och ut från njuren. Där finns också njurbäckenet, ett hålrum som övergår i urinledaren.

Njurarna är blodets reningsverk. De filtrerar bort avfallsprodukter som blodet för med sig från kroppens alla celler. Det sker i njurens ytterskikt, som kallas barken. Sedan blodet passerat njurbarken skickas det tillbaka ut i kroppen.

Det avfall som blodet renats från blir urin. Det samlas i små kanaler som fortsätter in i nästa lager, njurmärgen. Den är uppbyggd av de så kallade njurpyramiderna, vars spetsar är riktade mot njurbäckenet.

Urinen rinner via njurkanalerna ut i bäckenet och vidare genom den 30 cm långa urinledaren till urinblåsan. När blåsan innehåller 2–3 dl urin blir trycket så stort att vi måste kissa.

Varje minut passerar drygt en liter blod njurarna och varje dygn producerar njurarna 1,5–2 liter urin. Hur mycket urin det blir beror framför allt på hur mycket vätska vi får i oss genom mat och dryck.

Njurarna har också andra viktiga uppgifter. De reglerar kroppens salt- och vätskebalans samt blodets surhetsgrad.

De tillverkar dessutom flera hormoner. Ett av hormonerna hjälper till att reglera blodtrycket, ett annat att bilda röda blodkroppar och ett tredje behövs för att tunntarmen ska kunna ta upp kalcium från maten.