Fakta
- Används över stora delar av kroppen för att hitta tumörer.
- Följer upp effekten av en behandling.
- Tar mellan 10 och 15 minuter.
Hur går det till och varför görs undersökningen?
Hur går det till och varför görs undersökningen?
Datortomografi (DT), även kallad CT av engelskans computed tomography, är en viktig och mycket vanlig undersökningsmetod.
Undersökningen innebär att patienten får ligga på en brits som skjuts in i en cirkelformad röntgenapparat.
Röntgenstrålarna bildas av cirkelformade rör som omger den undersökta kroppsdelen. Röntgenröret styrs av en dator som samlar in och bearbetar den information som röntgenstrålarna ger.
Strålarna sveper igenom kroppen ur olika vinklar. Datorn omvandlar informationen till anatomiska tvärsnittsbilder som läggs bredvid varandra vilket ger en tydlig bild av den undersökta kroppsdelen.
För att få bättre bilder med mer precision används ibland kontrastmedel som ges i blodet eller som patienten får dricka timmarna före undersökningen.
Alla röntgenundersökningar innebär att kroppen tar emot strålning. Enstaka undersökningar innebär mycket liten risk ur strålningssynpunkt.
Men om det föreligger behov av upprepade undersökningar under lång tid kan det finnas skäl att överväga undersökningsmetoder som ger mindre eller ingen strålning.
Datortomografi och magnetkamera har stor betydelse för att ställa diagnos på hjärntumörer.
Under undersökningen ligger du på en brits med huvudet inne i en cirkelformad öppning i apparaten. Datortomografen använder röntgenstrålar för att få fram bilden. Magnetkameran utnyttjar magnetfält och radiovågor.
Båda apparaterna är kopplade till datorer som framställer bilderna av hjärnan på en bildskärm.
När läkaren misstänker att en patient har lungcancer blir första åtgärden att röntga lungorna. I många fall kompletteras undersökningen med datortomografi.
Bilden sammanställs av en avancerad dator och kan visas på en bildskärm eller på en papperskopia.
Datortomografin är också viktig för att se om cancern har spridit sig till lymfkörtlarna mellan lungorna eller till andra organ.
Datortomografi kan också användas för att upptäcka tumörer i tjocktarmen, så kallad virtuell koloskopi.
Om tumören sitter i ändtarmen används magnetkameraundersökning för att ta reda på hur djupt den växer i tarmväggen. Man ser även om det finns spridning till lymfkörtlar i tumörens närhet.
När det står klart att diagnosen är cancer, utreds hur utbredd sjukdomen är. Vanligen används datortomografi för att undersöka om sjukdomen spridit sig till andra organ i kroppen, främst lever och lungor.
Ibland ger datortomografi inte ett säkert svar om tumören spridit sig. Då kan man behöva komplettera med så kallad PET-kamera eller magnetkameraundersökning av levern.
Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.
Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.
Ring 010-199 10 10 eller mejla oss genom att klicka här.
Hittade du informationen du sökte?