Sex och cancer

Sexualiteten är en viktig källa till närhet och välbefinnande. Vid cancer kan tystnaden och oron för vad partnern tänker vara ett hinder för ett tillfredsställande samliv.

Stötta livsviktig cancerforskning


Ge en gåva nu

Ge företagsgåva

Påverkar livskvaliteten

Sexualiteten finns i den livsenergi som får oss att söka närhet, njutning och välbefinnande. Den är ett grundbehov och en del av vår identitet och självbild som finns inom oss genom hela livet.

Sexualiteten finns i våra tankar och känslor, i våra värderingar och handlingar och den påverkar vår livskvalitet på många sätt.

Men sexualiteten påverkas i sin tur av den tid och de sociala sammanhang vi lever i och vilka erfarenheter vi får genom livet. Cancer är ett exempel på en oönskad erfarenhet som alltför många får genomleva.

Vart kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om sex och cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen

Tips på hemsidor

Det finns många sidor som är oseriösa. Här är förslag på seriösa webbplatser:

1177 Vårdguiden

Cancerresan

Podcast

Det kan vara svårt att känna lust till närhet och sex efter en dränerande sjukdomsperiod. I Cancerfondens podd berättar Tina Hungelin och Karin Eriksson, som länge arbetat inom vården, hur de har hjälpt patienter att hitta tillbaka till sin sexualitet efter en cancerbehandling

Lyssna på podden här

Mer läsning:

Fem frågor när din partner har cancer

Kommer sexlusten tillbaka efter en cancerbehandling?


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.