Arad Hosseini

Arad Hosseini jobbar på enheten för urologi på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Han driver också ett utbildningskonto på sociala medier. Texterna är ursprungligen publicerade på vår Instagram.

12 april 2021

Hej! Mitt namn är Arad Hosseini och jag jobbar som legitimerad läkare på enheten för urologi på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Utöver mitt kliniska arbete driver jag även ett utbildningskonto på Instagram som heter @the.stethoscope, där jag förklarar medicinska ämnen med hjälp av handgjorda illustrationer och beskrivande fall. Det har varit ett otroligt roligt projekt som jag påbörjade under min AT-tjänstgöring och som jag fortsatt med sedan dess. 

Jag har fått äran att berätta mer om urinblåsecancer för er. Det är ett ämne jag brinner extra mycket för eftersom det är ett område jag forskar inom. Jag ser väldigt mycket fram emot den här möjligheten och vill försöka berätta mer med hjälp av lite illustrationer jag ritat. Förhoppningsvis finner ni det givande och lär ert något nytt om urinblåsecancer!


13 april 2021

Symtom på urinblåsecancer kan variera från person till person, men det absolut vanligaste symtomet är synligt blod i urinen, så kallad makroskopisk hematuri. 

Hos personer över 50 år, eller personer yngre än 50 år med riskfaktorer som till exempel rökning, så krävs endast ett tillfälle av synligt blod i urinen för att utredningen ska sättas igång.

Utredningen består av två undersökningar; en skiktröntgen av urinvägarna och därefter en cystoskopi-undersökning av urinblåsan. Cystoskopi genomförs med hjälp av ett tunt rör som är kopplat till en slags kamera som tillåter läkaren att undersöka urinblåsan via urinröret.

Förutom synligt blod i urinen kan täta trängningar, en oförklarlig viktnedgång och/eller återkommande urinvägsinfektioner vara tecken på urinblåsecancer. 

/Arad Hosseini, läkare, forskare och illustratör


14 april 2021 

Urinblåsecancer kan delas in i olika stadier baserat på hur tumören växer. Alltifrån den ytliga tumören till den cancer som sprider sig till muskler och som kallas muskelinvasiv. Den kan också växa över till omkringliggande organ.

Här har jag ritat en urinblåsa i genomskärning med lager av slemhinna, bindväv och muskler. Tumörcellerna är de blå formationerna. Det som ligger under blåsan är prostata och två ben i genomskärning.

Så här kan man se de olika tumörstadierna av urinblåsecancer hos en manlig patient där den kan sprida sig till prostata. Urinblåsecancer är tre gånger vanligare hos män än hos kvinnor så som läkare på urologen träffar jag fler män. En av de viktiga uppgifterna är att ta reda på vilket stadie en cancer har. 🔬🩺

Hos en kvinnlig patient skulle en cancer som spridit sig via muskler kunna växa över på livmodern och/eller vagina.

/Arad Hosseini, läkare, forskare och illustratör

Källa: Cancerfonden, UpToDate, Medscape


15 april 2021

Det finns flera strategier för behandling av urinblåsecancer. Bland alternativen finns kirurgi, cytostatika samt strålbehandling. 

Utöver dessa finns även instillationsbehandling. Det är en lokal behandling mot ytliga tumörer som genomförs genom att man fyller urinblåsan med antingen cytostatika eller tuberkulos-vaccin (så kallad BCG-behandling).

Senaste åren har immunterapi för avancerad urinblåsecancer fått en större roll i behandlingsprogrammet. Immunterapi kan användas både före och efter kirurgi.

Jag blev ganska nyligen legitimerad läkare och första tiden på sjukhuset har varit fylld med viktiga lärdomar och erfarenheter från människor som har olika sorters cancer i urinvägarna, däribland urinblåsecancer.

Som jourläkare har jag fått kryssa mellan akuten, operationssalen och intensiven. Vissa dagar vill jag nästan dela på mig i flera personer för att hinna med, men trots alla tuffa stunder tycker jag otroligt mycket om jobbet och hur jag kan hjälpa människor.

I all stress som lätt uppstår försöker jag alltid att sakta ner när jag sitter med en patient, ta en extra minut och alltid ge dem möjlighet att ställa sina frågor. Ibland kan det kännas som små gester, att visa ett extra leende eller lyssna en extra minut, men jag tror det gör stor skillnad för patienter som befinner sig i en främmande miljö.

På min fritid blir illustrationerna ett sätt för mig att varva ner, lära mig något nytt eller repetera ett ämne och på så sätt ladda om batterierna för nästa dag. ❤️

/Arad Hosseini, läkare, forskare och illustratör

Källa: Cancerfonden, UpToDate, Medscape

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.