0

Aktiviteter i sociala medier

Livmodern

Livmoder, äggledare och äggstockar utgör kvinnans inre könsorgan. Livmodern (uterus) är belägen i bäckenet, bakom urinblåsan. Till formen och storleken påminner livmodern om ett litet päron. Själva livmoderkroppen är cirka sex cm lång. Dess väggar består av glatt muskulatur, som är några cm tjock och som omger den triangelformade livmoderhålan. Den slemhinna som bekläder livmoderns inre väggar kallas för endometriet och det är här cancer i livmoderkroppen kan uppstå.

Den nedre delen av livmodern kallas livmoderhalsen (cervix). Längst ner finns livmodertappen (portio), som bekläds av skivepitelceller. Det är i skivepitelet som livmoderhalscancer oftast uppstår och det är också här som man tar prov vid den gynekologiska cellprovtagningen. Cellerna i livmoderhalskanalen är av typen cylinderepitel (körtelceller).

De två äggstockarna (ovarierna) sitter på var sin sida om livmodern och är ungefär tre cm långa. I äggstockarna finns flera tusen anlag till äggceller och det är i äggstockarna som de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron bildas.

Under kvinnans fruktsamma år lossnar vanligtvis en äggcell från en av äggstockarna varje månad och transporteras ner till livmodern via äggledaren. När kvinnan kommit in i klimakteriet (i 45–55-årsåldern) avtar äggstockarnas produktion av könshormoner succesivt och ägglossningen upphör.

Äggledarna är två trattformiga rör som utgår från livmoderns övre del, en åt var sida. Trattarna har fransar runt sina öppningar och de ligger alldeles intill äggstockarna för att kunna fånga upp ägget i bukhålan vid ägglossningen.