Tarmcancer kan uppstå i olika delar av matsmältningssystemet. Från magsäcken passerar maten in i tunntarmen. Där tas de flesta näringsämnen upp innan resten rinner in i tjocktarmen som en tunn välling.
Tjocktarmen suger upp vatten så att ”vällingen” från tunntarmen blir till avföring.
Tarmväggarna består av fem lager vävnad: Innerst finns en slemhinna, därefter bindväv, ett muskellager, ett fettlager och ytterst bukhinnan.
Det är i något av dessa områden tarmcancer vanligtvis uppstår.
Cancer i tjocktarmen kallas tjocktarmscancer eller koloncancer, medan cancer i ändtarmen kallas ändtarmscancer eller rektalcancer.
Läkarna använder ofta den gemensamma beteckningen kolorektalcancer.
Den vanligaste cancerformen i tunntarmen är neuroendokrina tumörer, NET.
Vanliga symtom på tarmcancer är
Vid NET kan besvären till att börja med vara diffusa, men vanliga symtom kan vara
En kost som är rik på fullkorn och fibrer minskar risken för tjock- och ändtarmscancer.
Förutom minskad risk för cancer hjälper den fiberrika maten från växtriket dig att hålla en hälsosam vikt och skyddar därför i förlängningen mot fetmarelaterade cancerformer.
Besök gärna våra faktasidor om de diagnoser som ingår i begreppet tarmcancer.
Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.
Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.
Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen.
Det bästa sättet att upptäcka tarmcancer är genom att delta i screeningprogrammet.
Nej, det räknas som en blodcancer.
Anna Martling, överläkare i kirurgi och professor (på Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet) svarar på vanliga frågor om tarmcancer.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.