”Jag planerade mitt bröllop och min begravning på samma gång”

Elin Holmsten var bara 20 år gammal när hon drabbades av tjocktarmscancer. Nu vill hon göra det bästa möjliga av den tid hon har kvar – som att ställa till med ett sagobröllop tillsammans med sin stora kärlek.

Elin bodde med sin familj i Trollhättan när de första symtomen dök upp.

Det var kraftiga magsmärtor, förstoppning och illamående. Till slut kräktes jag efter varje måltid. Jag sökte vård och fick så småningom diagnosen tjocktarmscancer. Samma månad opererades jag. 

Elin valde tidigt att dela med sig av sin berättelse på sociala medier, som ett sätt att stötta dem som går igenom något liknande. Via Twitter fick hon kontakt med Albin.

Vi var bara kompisar i början, men så insåg vi att vi gillade varandra mer än så. Vi kunde ha så djupa samtal, och pratade med varandra flera timmar om dagen.

Så kom dagen då de skulle träffas för första gången.

Jag var så nervös att jag bytte om fyra gånger, berättar Albin. Jag visste att hon gillade mode så jag ville att hon skulle tycka att jag var fin.

Det blev kärlek vid första ögonkastet.

Redan första dagen vi träffades höll vi om varandra och Albin sa ”Du är min nu”, berättar Elin. ”Ja, jag är din nu”, sa jag. Det var så starkt direkt. Jag är så glad att jag fått uppleva det.

Veckan efter Elins och Albins första dejt startade cellgiftsbehandlingarna. Det var en tuff period med många biverkningar. Men så småningom tycktes allt ha gått bra. 

Cancern verkade vara borta och alla trodde att jag var frisk.

Elins liv fick en nystart, hon flyttade ihop med Albin och började studera till lärare.

Men i juni började hon må dåligt igen. 

Jag fick njursvikt och ont i höftbenen. Händer, fötter och mage svullnade. Jag hade gått upp mycket i vikt utan att förstå varför. Jag åkte in och tog prover och träffade min läkare igen, de tog cancermarkörer och såg att de hade ökat.

I september gjordes en PET-röntgen som följdes av en biopsi på Elins ena äggstock i oktober. Och så kom svaret: Cancern hade spridit sig från tarmen till skelettet, äggstockarna och lymfkörtlarna vid höfterna.

– Jag blev tom inombords. Mamma, pappa och Albin bröt ihop. Men jag började gråta först när vi kom hem. Då kunde jag inte sluta.

Vi låg och grät i sängen och höll om varandra

Samma dag friade Albin till Elin.

Innan jag träffade Elin var jag väldigt anti bröllop. Men ju mer jag kände att jag älskade Elin, desto mer kände jag att jag ville gifta mig med henne. Och frieriet kom spontant. Vi låg och grät i sängen och höll om varandra, och jag frågade om hon ville gifta sig med mig. Jag kunde inte hålla inne med frågan.

Det var det enklaste jag svarat ja på nånsin, säger Elin, som redan nästa dag valde att starta en insamling för att kunna förverkliga sitt drömbröllop.

Mina föräldrar hade ett spontant bröllop när jag var liten, och jag bestämde mig redan då för att jag skulle ha ett sagobröllop med fin klänning och allt. Jag fick in så mycket donationer, det var helt otroligt. 

I december 2022 höll Elin och Albin sitt sagobröllop tillsammans med familj och vänner. Men under denna glädjefyllda tid planerade Elin också sin egen begravning.

– Det känns såklart hemskt att göra det när man bara är 22 år. Men samtidigt ska vi ju alla dö. Döden innebär att få frid i själen till slut.

Just nu vill Elin tillbringa så mycket tid som möjligt med sin familj och med Albin.

Cancern kastar förstås en skugga över allt vi gör, men vi har ändå ofta lyckats koppla bort det, berättar Albin. Vi kan skratta mycket tillsammans, det är vi bra på. Dra skämt för varandra eller kolla på roliga klipp som får oss att bryta ihop av skratt.

 Jag väljer kvalitet före kvantitet.

Elin bedöms ha kort tid kvar att leva. Cellgifter skulle kunna förlänga hennes liv något, men hon har valt att tacka nej. 

Det finns så många biverkningar. Jag vill må bra min sista tid i livet och känna mig som mig själv. Jag väljer kvalitet före kvantitet. Men jag kommer att genomgå strålning som smärtlindring, och en antikroppsbehandling som de tror kan bromsa cancern, så att jag vinner lite tid.

Jag har förstås drömt om att skaffa hus och barn som alla andra. Men nu har jag i alla fall fått gifta mig med mitt livs kärlek. Det känns underbart, helt fantastiskt.

Var med och stötta livsviktig cancerforskning

Bli månadsgivare

Elin gick bort 23 januari 2023. Våra tankar går till hennes närstående.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.