Relationen till dig själv och din partner

Det finns ingen som vi lever längre med än med oss själva. Ingen känner oss bättre än vi själva, ändå kan det vara så lätt att tänka på allt annat först, innan vi börjar fokusera på vårt eget välbefinnande.

Händer håller om en naken kropp
Foto: Foto: Sandra Qvist / Pressens bild

Det är bra att stanna upp ibland och fråga sig vad som är viktigast och vad som kan ge sköna upplevelser. Ibland kan det kännas som om kroppen har svikit en och inte längre går att lita på.

Rädslan för att cancern ska komma tillbaka eller att allt inte har gått att få bort kan vara mer eller mindre stark.

Känslor som sorg, besvikelse, ilska, avsky och frustration kan komma upp och försämra kontakten med den egna kroppen. Det kan kännas som om det är någon annans kropp, men ändå inte.

Att förlika sig med sin kropp

Även om det aldrig blir som förr, går det att komma vidare och hitta en ny relation till sin kropp.

Ett sätt kan vara att boka tid med sig själv, för egen vård och se till att det blir en prioriterad aktivitet som är minst lika viktig som annat, om inte viktigare.

Rent fysiskt behöver kroppen tid för omvårdnad och vi behöver kanske lära oss hur hela kroppen ser ut och fungerar för att hitta nya vägar till sexuell hälsa.

Den viktiga beröringen

En medveten beröring av olika delar på kroppen är ett sätt att läka relationen till sig själv.

Börja gärna med att massera kroppen, men undvik de områden som känns för svåra att ta på. Smörj gärna in kroppen med någon skön, hudvänlig kräm eller olja.

Massage och lättare beröring av huden ökar mängden oxytocin, ett så kallat må bra hormon, som ökar välbefinnande och minskar stress.

Att ta emot massage och taktil stimulering är andra sätt att få beröring. Efter en tid kan det bli lättare att successivt närma sig den del av kroppen som varit svår att ta på.

Träning av den mentala, fysiska, psykiska och existentiella närvaron

Det finns en föreställning om att sex ska vara spontant och att man ska vänta på att lusten dyker upp av sig självt.

Men precis som med mycket annat, mår den sexuella funktionsförmågan och sexualiteten bra av regelbunden träning.

Öva på sköna minnen; Du kan tänka efter om det finns tillfällen som gav sköna känslor.

Välj något tillfälle och minns platsen, lukterna och den eller de personer som kanske var med.

Yoga, mindfullness eller samtal kan stärka alla aspekter av välbefinnande.

Genom regelbunden fysisk aktivitet förbättras konditionen och ger ökad ork och minskar trötthet. När orken kommer tillbaka kan även den sexuella hälsan förbättras.

Förbättrad muskelstyrka med bäckenbottenträning kan minska problem med inkontinens, förbättra erektionsförmågan och få hela underlivet att må bättre.

Orgasm

Orgasm är en skön känsla av sexuell tillfredsställelse som kan bli svårare att uppnå med samma stimulering som innan sjukdomen.

Orsaker som hormonförändring, smärta, självbild, nervskador är några exempel som kan påverka.

Att samtala med sexualrådgivare kan vara ett sätt att hitta nya vägar till orgasm och sexuell tillfredsställelse.

Att stå bredvid

Den som är partner påverkas också av cancern och det kan vara svårt att våga närma sig och visa ömhet.

Rädslan att göra illa eller att känna sig osäker på om en kram eller kyss kan uppfattas som kravfyllt, och att det finns en förväntan på mer sex, som till exempel samlag.

Behov av närhet och bekräftelse på att det finns en attraktion i relationen ökar för många, men det kan vara svårt att prata om sina behov.

Det är en helt ny situation som är fylld av många känslor och tankar och det är viktigt att ha en fungerande kommunikation med varandra. Genom att sätta ord på tankar och eller förväntningar kan en/ni undvika att missförstå varandra.

Även din partner har rätt till stöd från sjukvården.

Att ge och ta emot 

Närheten till varandra kan stärkas när den ena börjar berätta för sin partner vad som är viktigt i relationen och sen ber sin partner berätta vad som är viktigt för hen. Det är bra att ta tid tillsammans för att prova sig fram till det som kan ge en känsla av sexuellt välbefinnande.

Låt allt få ta tid och var inte rädda för att prova något nytt.

Ett sätt kan vara att turas om med att en ger beröring och den andra tar emot. Ibland kan det vara skönt att få vara passiv och slippa känna prestationskrav utan bara fokusera på sitt eget välbefinnande.

Ibland kan det vara bra att ge beröring utan att ställa krav på att få något tillbaka.

Låt allt få ta tid och var inte rädda för att prova nytt utan stora förväntningar. Om något gör ont eller känns fel, säg till och välj bort det som inte känns bra.

Be om hjälp om ni har svårt att hitta närheten till varandra. Ibland kan några samtal med till exempel kurator, sexolog eller psykolog göra stor skillnad.

Fem frågor när din partner har cancer


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.