Trots att det är så vanligt med fatigue bland cancerpatienter är det ett problem som läkare och annan vårdpersonal inte alltid tar upp.
Tidigare var inställningen i många fall att tröttheten ”hör till” när man har cancer och bara är att acceptera.
Numer finns kunskaper om att fatigue ofta kan minskas med olika åtgärder.
Det är viktigt att utreda vad som hos varje individ orsakar fatigue eftersom, vilket framgår ovan, det finns olika orsaker.
Kunskap kan vara till god hjälp när man ska försöka hantera fatigue.
Det är lättare för patienter och närstående att leva med fatigue om de vet orsaken och kan få hjälp och tips om hur man an göra för att minska problemet.
Trötthet är dessutom ofta skrämmande för patienter och närstående, eftersom många tolkar det som ett tecken på att sjukdomen breder ut sig.
Vad orsakar fatigue?
Fatigue orsakas av att många faktorer samverkar och ibland skapar onda cirklar. Här är några av dessa faktorer:
Kroppens ämnesomsättning
Cancersjukdomar kan påverka kroppens ämnesomsättning så att energiinnehållet i maten förbränns snabbare eller inte kan tillgodogöras fullt ut i kroppen. Det kan leda till att man går ned i vikt och/eller tappar ork.
Oro och illamående
Oro liksom illamående på grund av sjukdom och behandlingar kan göra att man förlorar aptiten samt äter och sover sämre. Man får inte i sig den näring och energi som behövs och blir mer kraftlös. Sömnsvårigheter bidrar också till att man får svårare att hantera oron, vilket leder till en ond cirkel.
Man rör på sig mindre
Symtom och behandlingar kan göra att man rör på sig mindre än man brukar. Många orkar inte träna som vanligt. Även detta kan bidra till ökad trötthet.
Kroppens immunförsvar påverkas
Cancercellernas aktivitet påverkar kroppens immunförsvar och kan skapa en obalans i systemet så att det frisätts mer än normalt av en typ av ämnen som kallas cytokiner vilket kan bidra till fatigue.
Blodbrist
Cancer och cancerbehandlingar kan orsaka blodbrist, anemi, som gör att man orkar mindre.
Trötthet
Cancerbehandlingar har ofta trötthet som en biverkan.
Smärta
Cancerrelaterad smärta och illamående bidrar på flera sätt till fatigue. Exempelvis störs ofta sömnrytmen.
Psykisk påfrestning
De psykiska påfrestningarna bidrar också. Depression i samband med cancer har också samband med fatigue, med liknande symtom.
Fatigue i sig kan också leda till depression i och med att man inte orkar göra saker som vanligtvis ger mening i livet.
Vad kan man göra åt fatigue?
Även om man inte helt kan bli av med sin fatigue, kan den ofta minskas genom att man behandlar eller på andra sätt påverkar bakomliggande faktorer. Här är några exempel:
Fysisk aktivitet kan vara bra mot fatigue
Regelbunden, gärna daglig, motion kan göra att tröttheten minskar och att man mår bättre överhuvudtaget. Studier visar att man kan träna även under behandling.
Självklart måste motionen anpassas efter vad man känner att man klarar av. För många är dagliga promenader en lagom nivå.
Spara på krafterna
Man kan till exempel sitta istället för att stå när man gör olika hushållssysslor, cykla istället för att gå. Ta paus ofta.
Det är klokt att försöka avstå från aktiviteter som man inte tycker om och spara sig till sådant man tycker är roligt. Att ha roligt ger ny energi.
Be gärna andra om hjälp i olika situationer, särskilt med tråkiga praktiska göromål, till exempel städning.
Balans när det gäller vilo- och sömnvanor
Under dagen är det ofta bättre att ta flera korta vilopauser eller tupplurar än att lägga sig och sova flera timmar.
Försök att etablera regelbundna sömnvanor på natten. Gå upp en stund om du vaknar och inte kan somna om.
Berätta för din läkare och sjuksköterska om din fatigue
Tillsammans kan ni diskutera eventuell utredning och åtgärder för att minska din fatigue, till exempel smärta, depression eller aptitlöshet.
Behandling mot depression
Depression kan ibland finnas med i bilden och förvärra tröttheten. Då är det viktigt att läkaren uppmärksammar detta och att patienten erbjuds adekvat behandling.
Behandling mot blodbrist
Blodbrist kan behandlas med läkemedel.