Det händer i kroppen

Om cancerbehandlingen minskar eller förhindrar möjligheten att få barn så kan sexualiteten och självbilden påverkas, även hos dem som kanske inte planerat fler barn.

En man lutar ansiktet mot en kvinnas axel
Foto: Paulina Westerlind / Scanpix

Ibland känns sorgen tung över det som förlorats och det behövs stöd för att kunna landa i den nya situationen.

Om behandlingen riskerar att skada fertiliteten så kan det finnas olika metoder för att öka möjligheten att få barn i framtiden.

Allt beror på vilken cancersjukdom en har drabbats av, vilken behandling som behövs och hur fort den måste påbörjas.

Det är viktigt att så tidigt som möjligt få all information om vilka fertilitetsbevarande möjligheter som finns, även om det aldrig går att få några garantier.

Tveka inte att fråga den behandlande läkaren om allt du undrar över.

Smärta 

Sex ska kännas njutningsfullt och ge en känsla av välbefinnande. Det ska inte orsaka smärta på ett sätt som inte är självvalt.

När sexuella handlingar som tidigare var källor till njutning upplevs plågsamt så påverkas vi.

Rädslan kan skapa tankar som säger att det inte är någon idé att ens försöka. Det är inte ovanligt att tappa lusten, men erfarenhet visar att det finns möjligheter att kunna njuta igen och det är bra att söka hjälp så tidigt som möjligt.

När munnen far illa 

För de personer som upplever kyssen eller oralsex som källor till njutning kan det upplevas som en stor förlust när den förmågan och möjligheten förändras eller försvinner.

Att tappa smak, få blåsor eller svampangrepp, att uppleva smärta, torrhet eller få en minskad förmåga att röra mun, läppar och tunga är några komplikationer som kan uppstå.

Sjukvården kan ofta erbjuda olika behandlingar som kan hjälpa eller lindra.

Underlivet generellt 

Underlivet är den nedre delen av bålen där könsorgan, tarm, anus, urinblåsa och urinrör finns. Det är en plats som har betydelse i sexlivet för många.

Efter operation eller strålbehandling i underlivet och även med medicinska behandlingar så kan nerver skadas och känsligheten påverkas. Även blodförsörjningen till flera delar i underlivet kan påverkas.

Hudskador med smärta, klåda, blåsor, sprickor är andra biverkningar som kan uppstå som en följd av behandlingar.

Många biverkningar försvinner med tiden när kroppen läker och under tiden finns möjlighet till olika behandlingar som lindrar.

Vagina och vulva 

Vaginan behöver vara fuktig för att slidväggarna ska må bra och ha förmågan att tänja ut sig vid till exempel omslutande sex och i samband med gynekologiska undersökningar.

Även klitoris förmåga att fyllas med blod vid sexuell upphetsning är en del som påverkar vaginans välbefinnande. Vulvan, precis som resten av huden, behöver vara mjuk och smidig.

Behandling med salvor och smärtlindring kan behövas.

Strålbehandling, operation, cytostatika och hormonellbehandling är tuffa behandlingar som kan påverka slidan på olika sätt.

Flytning från livmoderhalskanalen och lubrikation från slidväggarna kan minska och orsaka torrhet.

Väggarna kan bli tunna och sköra och sår kan uppstå. Som en följd av strålbehandling mot bäckenområdet finns risk för sammanväxningar.

Slidan kan få en förändrad vinkel om ändtarmen eller urinblåsa opereras bort.

Även klitoris förmåga att få erektion kan minska men det finns olika sätt att bevara så mycket av förmågan som möjligt.

Vulvan kan bli torr och sårig och behandling med salvor och smärtlindring kan behövas.

Vaginans rehabilitering

För att behålla slidväggarnas förmåga att tänjas ut, behövs regelbunden träning under lång tid.

Slidan ska omsluta en vaginalstav, dilatator, eller liknande som är insmord med ett bra glidmedel.

Det finns olika storlekar på stavar och det är bra att börja med en smal för att sedan öka storleken. Det finns speciella program för egenbehandling som vårdpersonalen ska informera om.

Med hjälp av vaginal gel, salva eller slidpiller, vagitorier, ofta med innehåll av östrogen, så mår slidan bättre.

Ibland kan salvor och lokalbedövande gel behövas för att minska smärtan och hjälpa till med läkningen.

Lokalbedövande gel ska användas i samråd men någon som har sexologisk kompetens, för att säkerställa att kvinnan inte gör något våld på sig själv som ger problem i förlängningen.

Den här typen av gel är också uttorkande och ska användas med extra försiktighet. 

Penis

Att få stånd, erektion, och utlösning är viktigt för många män. Att förlora förmågan kan påverka den sexuella lusten och självkänslan.

Strålbehandling, operation och medicinering kan orsaka försämrad och/eller utebliven erektion och utlösning.

Smärtsam utlösning, sår och smärta i underlivet är andra biverkningar som kan uppstå men det finns metoder som minskar smärta och förbättrar läkning.

Om erektionen påverkas, finns det olika behandlingar som kan stärka förmågan. Detta kan läkare eller uroterapeut/sexolog informera om.

Även om erektionen uteblir brukar förmågan att njuta av beröring och att uppleva orgasm finnas kvar.

Anus 

Ändtarmsöppningen är mycket känslig för stimulering och analsex är en källa till sexuell njutning för många.

Strålning och/eller kirurgi påverkar området, mer eller mindre, beroende på behandlingens omfattning.

Övergående besvär kan vara sveda, klåda, smärta, sår, blåsor och sprickor.

Dessa kan avhjälpas med olika hjälpmedel som lindrar och hjälper läkningsprocessen. Kirurgi kan minska känsligheten eller omöjliggöra omslutande analsex.

Prata med din vårdkontakt för att få den hjälp du behöver vare sig det är salvor, hjälpmedel, samtal eller annan behandling.

Illamående, kräkning och inkontinens

För alla som upplevt matförgiftning eller infektioner i mag- tarmkanalen så finns en förståelse för att den sexuella lusten kan försvinna helt.

Om besvären fortsätter under en längre tid kan det behövas mediciner och andra behandlingar för att minska besvären. Rädslan för att läcka och lukta avföring eller urin kan påverka det sociala livet.

Inkontinens kan göra att många drar sig för närhet och beröring eller undviker att gå ut och träffa vänner eller söka nya kontakter.

Sök hjälp tidigt! Det finns behandlingar, träningsteknik och hjälpmedel som hjälper många till en ökad livskvalitet.

Fem frågor när din partner har cancer


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.