Vad gör en dermatolog?

En dermatolog är en medicinsk specialist som bedömer, diagnostiserar och behandlar besvär och sjukdomar i huden. Det kan till exempel vara hudcancer, som är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.

Fakta

  • Sex års studier på läkarprogrammet.
  • Fem års specialiststudier i dermatologi.

Vad är en dermatolog?

En dermatologen kallas i vardagligt tal för hudläkare och är specialist på sjukdomar och besvär i huden.

Utbildningen till att bli dermatolog innebär att först genomföra grundutbildningen till läkare och efter det specialisera sig i dermatologi.

Vad gör en dermatolog?

En dermatolog är utbildad i att bedöma olika besvär och förändringar i huden. Det kan till exempel handla om eksem, svår akne eller någon form av hudcancer.

Teledermatoskopi
Teledermatoskopi. Foto: Edis Potori

Förändringar i huden utreds för att kunna ställa en diagnos. Redan på en vårdcentral eller hälsocentral kan läkare på flera ställen i Sverige skicka in bilder till dermatologen om det finns misstanke om hudcancer. Dermatologen kan då bedöma bilder på hudförändringen på distans med hjälp av så kallad teledermatoskopi.

Om förändringen behöver behandlas sätter dermatologen upp en behandlingsplan.

När en hudcancer växer djupt ner i huden eller är spridd görs behandlingsplanen upp tillsammans med andra specialister, som onkologer och plastikkirurger.

En dermatolog kan ibland ansvara för uppföljningen efter en hudcanceroperation. Det kan också vara allmänläkaren eller onkologen som ansvarar för efterkontrollerna beroende på hur aggressiv hudcancern är.

När träffar man en dermatolog?

Det vanligaste är att träffa en dermatolog efter att en allmänläkare på vårdcentralen eller hälsocentralen har skickat en remiss till en hudmottagning.

Många besvär och sjukdomar i huden kan skötas av en allmänläkare, men om det inte blir bättre kan allmänläkaren be en dermatolog om en bedömning och en behandlingsplan.

Om man vet om eller misstänker att en hudförändring är cancer skickas ofta en remiss till en dermatolog. 

Hos dermatologen

Vid första besöket hos en dermatolog undersöks du och får berätta om dina symtom.

Om det finns misstanke om hudcancer tittar dermatologen på huden över hela din kropp med ett dermatoskop. Ett dermatoskop är en form av mikroskop med en stark lampa som förstorar det man tittar på.

Till cancer i huden hör basalcellscancer, skiveptielcancer i huden och malignt melanom.

Ibland vill dermatologen göra fler undersökningar, som röntgen, eller ta ett vävnadsprov, biopsi.

När undersökningarnas resultat är klara sätter dermatologen upp en behandlingsplan, ibland tillsammans med andra specialister.

Behandlingar

Dermatologen kan sätta in olika behandlingar mot besvär och sjukdomar i huden. Ofta handlar det om olika salvor och krämer.

Små, ytliga hudcancertumörer eller förstadier till hudcancer kan behandlas med skrapning, bränning eller frysning.

Det vanligaste är att cancer i huden opereras bort. Vid spridd hudcancer ges också läkemedelsbehandling hos en onkolog före eller efter operationen.

Stötta och vägleda

Dermatologen ska förklara för dig vad din sjukdom och behandling innebär på ett sätt som du förstår. Du ska också få information om eventuella risker eller biverkningar med behandlingen.

Om du har cancer informerar dermatologen också om hur du ska leva för att försöka undvika ny hudcancer i framtiden. Det handlar om solvanor och hur du skyddar din hud mot skadlig UV-strålning från solen.

Tillsammans med kontaktsjuksköterskan ska dermatologen ge dig och dina närstående stöd och vägledning. 

Forskning

En dermatolog kan också ägna en del av sin tid till att forska. Genom forskningen kan man till exempel hitta nya metoder att ställa diagnos och effektivare behandlingar som är skonsammare.

Genom fortbildning är dermatologen väl insatt i den senaste forskningen inom området, även om han eller hon inte själv forskar.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.