Vad gör en endokrinolog?

En endokrinolog är en specialistläkare du får träffa om du har störningar och obalans i ditt hormonsystem, det så kallade endokrina systemet. Det beror oftast inte på cancer, men det kan göra det.

Fakta

  • Sex års studier på läkarprogrammet.
  • Fem till fem och ett halvt års specialiststudier i endokrinologi. 

Vad är en endokrinolog?

En endokrinolog är en läkare som är specialist på det endokrina systemet och hormonella sjukdomar som kan uppstå där.

Det endokrina systemet består av olika körtlar i kroppen, som sköldkörteln, binjurarna, bukspottkörteln och könskörtlarna (testiklarna och äggstockarna).

De här körtlarna producerar hormoner (kemiska ämnen) som reglerar olika funktioner i kroppen, till exempel ämnesomsättning, tillväxt, sömn och fortplantning.

Utbildningen till att bli endokrinolog innebär att först gå läkarlinjen och sedan en vidareutbildning i endokrinologi och diabetologi (läran om diabetes).

Vad gör en endokrinolog?

Endokrinologer utreder, ställer diagnos och behandlar sjukdomar i det endokrina systemet eller sjukdomar som påverkar det endokrina systemet. 

De beställer blodprover för att mäta hormonnivåer och utvärderar hur olika körtlar fungerar. Det kan röra sig om sköldkörteln, bukspottkörteln och binjurarna.

Utöver blodprover kan de också använda andra undersökningar, till exempel röntgen.

Ibland kan obalans i hormonsystemet uppstå på grund av cancertumörer som producerar hormoner eller cancertumörer som gör att hormonproduktionen fungerar sämre i den drabbade körteln.

När träffar man en endokrinolog?

De flesta avvikande provsvaren eller symtomen som kan bero på en endokrin sjukdom upptäcks ofta av allmänläkare på vårdcentraler eller hälsocentraler.

En del endokrina sjukdomar kan helt utredas, diagnosticeras och behandlas av allmänläkaren, som åldersdiabetes och underproduktion av sköldkörtelhormon hos äldre (hypotyreos).

Men, om allmänläkaren bedömer att din sjukdom är för komplicerad att skötas inom primärvården skickas en remiss till en endokrinolog. Då får du träffa en endokrinolog för att följa upp obalansen i ditt hormonsystem.

Läkare sitter med patient
Om allmänläkaren bedömer att din sjukdom är för komplicerad att skötas inom primärvården skickas en remiss till en endokrinolog.

Hos endokrinologen

Första gången du träffar en endokrinolog undersöks du och du får berätta hur du mår. Ibland vet endokrinologen redan, baserat på dina tidigare provresultat, vad du behöver hjälp med. Det kan till exempel vara att ställa in din blodsockernivå.

Vid andra tillfällen kan man behöva göra en utredning för att ta reda på vad det är som orsakar obalansen i hormonsystemet. Då kan endokrinologen beställa olika undersökningar, som fler blodprov och röntgen.

När dina resultat kommit gör endokrinologen en behandlingsplan där man tar hänsyn till dina behov, önskemål och förutsättningar.

Om provsvaren visar på någon form av cancer skickar endokrinologen en remiss till kirurger som är specialister på att operera just det organ där din cancer sitter.

Behandlingar

En endokrinolog behandlar inte själva cancersjukdomen utan de hormonstörningar som sjukdomen orsakar. Cancersjukdomens behandling planeras oftast av en onkolog och en kirurg tillsammans. 

Behandlingen av hormonstörningarna som endokrinologen ansvarar för handlar ofta om att ersätta hormoner som inte längre produceras efter en canceroperation. Det kan till exempel vara en insulinbehandling efter att bukspottkörteln har tagits bort eller sköldkörtelhormoner i tablettform efter en operation av sköldkörteln.

Vid neuroendokrin cancer, NET, producerar tumören hormoner. Då kan endokrinologen sätta in ett läkemedel som kallas somatostatinanalog. Det hämmar tumörens hormonproduktion och lindrar på så sätt symtom från cancern.

Stötta och vägleda

Förutom att ansvara för den medicinska behandlingen har endokrinologen en viktig uppgift att informera och utbilda genom hela behandlingen.

Den medicinska informationen ska vara på ett begripligt språk och lättförståeligt sätt så att den som är sjuk förstår vad behandlingen innebär.

Endokrinologen informerar om själva sjukdomen, behandlingsalternativ och hur du bäst kan ta hand om din hälsa.

Uppdraget om att utbilda består ofta av att ge råd om kost, motion och andra livsstilsfaktorer som påverkar den hormonella balansen.

Endokrinologen stöttar den som är sjuk och de närstående i att hantera sjukdomen och den eventuella påverkan sjukdomen kan ha på vardagen.

Forskning

Förutom att ha hand som personer som är sjuka kan endokrinologens arbete bestå av forskning.

Genom att delta i kliniska prövningar och bidra till vetenskaplig utveckling vill de ta reda på mer om hormonella sjukdomar och utveckla nya och effektivare behandlingsmetoder.

Även de endokrinologer som inte själva forskar är insatta i forskningsläget och vet vilken behandling som är bäst vid just din sjukdom.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.