Undersköterska inom palliativ vård

Palliativ vård ges för att lindra symtom och se till att den som är sjuk har ett så bra liv som möjligt under den tid som är kvar. Men vilka är det som ser till att det verkligen blir så? Här berättar Marie Byle, undersköterska med specialistutbildning i palliativ vård om sitt jobb.

Vad gör en undersköterska i palliativ vård?

– Som undersköterskor inom palliativ vård jobbar vi otroligt nära patienterna, vi undersköterskor ser och rapporterar förändringar och försämringar med sjuksköterskor, läkare och närstående.

En undersköterska gör allt från personlig omvårdnad till såromläggningar. Vi arbetar med att skapa förtroende hos patienten att ta emot mera hjälp och samtidigt känna att de behåller sin autonomi.

Att våga se det friska i det sjuka jobbar vi mycket med.

Vad kan en specialistundersköterska ha för utbildning?

– Idag kan undersköterskor göra sin specialistutbildning på olika skolor. Jag rekommenderar att man jobbar ett tag innan man specialiserar sig så man förstår vad som krävs inom olika specialiseringar.

Som specialistundersköterska i den palliativa vården krävs det att man kan förhålla sig till andras sorg och kan hjälpa och vara ett stöd i svåra situationer.

Vad gör en specialistundersköterska inom palliativ vård?

– I min roll som specialistundersköterska så möter jag patienter i tidigt och sent palliativt skeende. När jag möter patienten skapar vi oss en bild av var de och deras anhöriga befinner sig för att kunna möta personen där de är.

Tillsammans med teamet runt personen sätter vi samman en bild av vem personen är, hur de har levt, hur de klarat av att sköta sin hygien, hur mage och tarm fungerar. Allt för att kunna se till att personens grundläggande behov är mötta och tillfredsställda.

När patienter anländer till vår palliativa enhet från akutsjukhus kommer de alltid med nerpackade tvättlappar som de fått tvätta av sig med, men de har ofta inte kunnat duscha på ett tag.

Hos oss är en dusch, rena kläder och att lukta gott, oavsett tillstånd en grundbult i den palliativa vården.

Det är viktigt att känna sig ren, hel och lukta gott. Det är en form av symtomlindring trots svår sjukdom.

När vi hjälper patienten med dusch så får vi också möjlighet att inspektera hudkostymen och munhälsan.

På vår palliativa enhet erbjuder vi alltid måltider, soppa, små portioner eller bara efterrätter som våra patienter kan få i sig.

Vi har en egen kock som kan anpassa maten efter hur patienten upplever smaker och konsistenser.

Vilka andra yrkesgrupper samarbetar du med?

– Som undersköterska arbetar jag dagligen tillsammans med sjuksköterskor, fysioterapeut, sjukgymnast, kurator och läkare. Alla yrkesgrupper är ofta är med i omvårdnaden för att kunna göra en bedömning.

Den största skillnaden mellan mig som undersköterska och sjuksköterskorna är att vi undersköterskor inte berör centrala infarter.

Vad är det roligaste i ditt jobb?

– Det roligaste med mitt jobb som specialistundersköterska inom palliativ vård är att komma till jobbet och känna mig välkommen och vara en del av ett team som blir som ens familj.

Tillsammans gör vi allt för att göra det bästa för patient och närstående i en fruktansvärt jobbig situation.

Vi har ett stort ansvar och kan ta många egna beslut om vi vet att det skulle gagna patienten. Allt förankras i arbetsgruppen där vi tillsammans diskuterar hur vi kan hjälpa bäst utifrån våra olika specialiteter.

Att arbeta som undersköterska inom palliativ vård innebär en möjlighet att få arbeta med hela människan och se, respektera och att skapa ett förtroende hos patienten.

Vi arbetar för att både skydda patientens integritet men också få patienten att våga lita på oss genom omtanke och genuin kunskap kring människan.

Idag kan man leva länge med palliativ vård. Oavsett om patienten har kort eller lång tid med oss ska vi alltid möta patienten där de befinner sig.

Vad är den vanligaste frågan ni får?

– Den absolut vanligaste frågan från patienter och närstående är frågor om hur länge den sjuke har kvar att leva.

Det är alltid svårt att svara på men när personen har slutat äta och dricka vet vi av erfarenhet att det oftast går fort.

Inom den palliativa vården ska patienten får hjälp och stöd med allt som berör fysisk, psykisk, socialt och existentiella smärta.

Den palliativa vården är en helhetsvård som ska beröra hela människan och få den sjuke att dö på sina egna villkor med värdighet och respekt.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev