Dermatoskopi

Ett födelsemärke som ändrat färg, form, storlek eller börjat klia, blöda eller bilda sår kan behöva kollas upp. Om läkaren misstänker till exempel cancer kan dermatoskopi användas. Med ett dermatoskop förstoras förändringarna och läkaren kan säkerställa diagnosen.

Bild på ett dermatoskop
Dermatoskop. Foto: Edis Potori

Vad är dermatoskopi?

Dermatoskopi används av läkare och hudspecialister för att undersöka hudförändringar i hudens yttersta lager, epidermis. Redskapet som används kallas dermatoskop och är en typ av mikroskop med stark lampa som förstorar det man tittar på. I dermatoskopet ser man hudens strukturer och färgvariationer på ett mer detaljerat sätt. 

Dermatoskopi är en skonsam metod för att upptäcka till exempel malignt melanom, utan att man behöver ta några vävnadsprover, så kallade biopsier från huden. 

När används teledermatoskopi?

Teledermatoskopi är en form av dermatoskopi där läkaren använder ett dermatoskop som kopplas till en mobiltelefon för att ta bilder.

Istället för att personen som har sökt vård får en remiss till hudspecialist skickas bilderna till hudspecialisten som kan göra en bedömning på distans.

Teledermatoskopi används av läkare i primärvården i vissa delar av landet för att få svar från specialister om misstänkta födelsemärken kan vara hudcancer.

Undersökning med teledermatoskopi
Teledermatoskop. Foto: Edis Potori

Hudundersökning och behandling

Läkarbesöket

Boka tid hos vårdcentralen om du upptäcker en ny hudfläck eller en fläck som blivit större och kanske även har ändrat färg eller form. Hudfläckar som kliar eller är såriga ska också undersökas av läkare.

Undersökning med dermatoskop

Först tittar läkaren på hela din hud. Misstänkta hudfläckar undersöks med ett dermatoskop som ger en mer detaljrik bild med större färgvariation. 

Remiss till hudläkare

Om läkaren misstänker cancer får du en remiss till en hudspecialist. Här studeras hudfläcken närmare och beslut tas om vilken behandling som är bäst. I vissa delar av landet används istället teledermatoskopi där hudspecialisten bedömer fläcken på distans.

Behandling av hudfläcken - bränning

Om det visar sig att din hudfläck måste tas bort finns det olika sätt att göra det på. Ett sätt att ta bort ytliga förstadier till hudcancer är bränning.

Behandling av hudfläcken - skrapning

Ett annat sätt att ta bort ytliga förstadier är skrapning. Innan skrapning eller bränning bedövas huden runt fläcken. Det kan ta upp mot fyra veckor innan såret läker efter de här behandlingarna.

Behandling av hudfläcken - operation

En del hudfläckar tar man bort helt och hållet med operation. Hudfläcken opereras bort med god marginal. Det betyder att även lite frisk hud runt förändringen tas bort. Sedan sys såret ihop. Såret läker inom ett par veckor.

Porträtt Elinor Nemlander

Frågor och svar om teledermatoskopi

Här svarar Elinor Nemlander på frågor om teledermatoskopi. Elinor är specialist i allmänmedicin, Liljeholmens Vårdcentral och projektledare för utbildningssatsningen i teledermatoskopi, Akademiskt Primärvårdscentrum.

Är det många som kommer till vårdcentralen med oro kring hudfläckar?

Det är absolut vanligt att människor söker vårdcentralen för oro kring hudförändringar. Det finns en säsongsvariation vad gäller detta och vanligast är det att människor söker med oro för hudcancer på våren när solen börjar titta fram och vi har mindre kläder på oss.

Det är också vanligt att människor söker för detta på hösten efter att de har vistats i solen under sommaren men vi ser den här typen av patienter hela året.

Ibland uppmärksammar man som distriktsläkare även misstänkta hudförändringar på sin patient i samband med undersökningar av helt andra orsaker.

Vad är teledermatoskopi?

Teledermatoskopi är en metod som möjliggör att vi på vårdcentralen kan dra nytta av erfarna hudspecialisters kunskap redan vid patientens första besök.

Med hjälp av ett dermatoskopiskal som kopplas till en smartphone kan jag som distriktsläkare ta bilder på misstänkta hudförändringar och skicka dem digitalt för bedömning till specialutbildade hudläkare på sjukhus. 

Med hjälp av telederamtoskopi slipper med andra ord patienter hoppa mellan olika vårdgivare men kan fortfarande snabbt få en bedömning av högsta kompetensen.

Det blir dessutom dokumenterat i journalen inte bara bedömningen utan även bilddokumentation på själva hudförändringen.  

Hur används teledermatoskopi hos er på vårdcentralen idag?

När en patient söker med en pigmenterad hudförändring som jag som distriktsläkare är osäker på eller där jag misstänker att det rör sig om en hudcancer fyller jag i några korta bakgrundsfrågor kring hur länge hudförändringen funnits och om/hur den har förändrats.

Jag tar sedan 4 bilder med en dedikerad mobiltelefon med dermatoskopiskt skal. Två bilder kliniska översiktsbilder utan dermatoskop och två dermatoskopiska bilder i förstoring med olika ljus (polariserat och opolariserat). 

Varje vecka på vår vårdcentral hålls en prickmottagning med särskilda tider avsatta för patienter med misstänkta hudförändringar, där en av oss distriktsläkare med utbildning inom teledermatoskopi arbetar.

Om en patient söker mig på mottagningen vid en annan tidpunkt med en misstänkt hudförändring kan jag förstås också skicka en remiss för teledermatoskopi.

Hur lång tid tar det att få svar?

Vi får alltid svar inom 7 dagar men det går oftast betydligt snabbare. Om misstanken är hög för malignt melanom dvs den farligaste formen av hudcancer brukar svaret komma inom någon dag bara. 

Hur ofta remitteras patienten till specialist fysiskt efter teledermatoskopi?

Om jag remitterat en patient för teledermatoskopi och sedan fått svaret att patienten ska opereras kan det ibland finnas skäl att remittera till hudläkare för operation.

Detta gäller till exempel om patienten står på blodförtunnande medicinering eftersom vi inte har tillgång till diatermi på min vårdcentral vilket är ett operationshjälpmedel som kan stilla blödning vid operation.

Jag brukar även remittera patienter som ska opereras i ansiktet. 

Har införandet av teledermatoskopi förändrat er möjlighet att ge vård?

Ja nu kan jag som distriktsläkare skicka bilder av hudförändringar för bedömning på distans vilket gör att patienter med misstänkta hudförändringar kan få en snabbare och mer effektiv bedömning av sin hudförändring.

De får nu högsta kompetens och även dubbelgranskning vilket inte bruikar vara fallet när patienter remitteras fysiskt till sekundärvården. Detta kan leda till tidigare diagnos och behandling.

Dessutom leder teledermatoskopi till att behovet av fysiska remisser till hudspecialister minskar och det minskar även patienternas väntetider. Risken att patienter opereras i onödan är betydligt mindre nu.

Ny teknik: snabb upptäckt av hudcancer

Med hjälp av så kallad teledermatoskopi kan läkare inom primärvården – med hjälp av dermatologer på distans – snabbt bedöma om patienters födelsemärken är hudcancer.

Snabb upptäckt av hudcancer


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.