För Rune Lindohf var det självklart att en del av hans kvarlåtenskap skulle gå till välgörenhet. När han själv drabbades av spridd hudcancer kändes valet av organisation ännu mer given. Nu finns Cancerfonden med i hans testamente.
Det var när summan på bankkontot började växa som tanken på att skriva testamente först började dyka upp. Rune ville vara med och styra över hur hans pengar skulle fördelas den dagen han själv inte längre fanns.
Inställningen att hjälpa till, vara snäll och ge tillbaka till samhället har han blivit uppfostrad med sedan barnsben.
Rune har inte några egna barn men däremot brorsbarn och sedan tidigare stod det klart att de skulle få ärva lägenheten. Resten av kvarlåtenskapen ville han nu bestämma vart den skulle gå.
– Jag är juristutbildad, så att skriva testamente var inget främmande för mig, även om jag vet att det finns bra hjälp att få. Men jag klarade det själv tillsammans med en gammal kollega.
Han gjorde research och gick igenom vilka olika organisationer han kunde tänka sig att ge till och efter noga övervägande föll valet på Cancerfonden och en till.
– Valet av organisationer har sedan stått fast, det är summorna som jag ändrat på ett par gånger.
Något som Cancerfondens jurister och testamenteshandläggare ibland stöter på i arbetet är en oro för vad familjen ska tycka ifall en del av kvarlåtenskapen ska gå någon annanstans.
Men så har det inte varit i Runes fall.
– Jag tror vi alla har en inställning om att varje generation ska klara sig själv och bygga sig sitt eget liv, inte förlita sig på vad föräldrarna eller någon rik gammal moster åstadkommit. Mina brorsbarn delar det sociala ansvaret. Det har aldrig varit några konstigheter.
Under Runes egen sjukdomsperiod fick han totalt sex doser med immunterapi där varje dos kostade 80 000 kronor.
– Och allt jag betalade var ju sjukhusavgiften, så det är klart att jag vill ge tillbaka för det sen.
Immunterapi är en relativt ny behandlingsform som slagit igenom de tio senaste åren och förändrat prognosen och överlevnadsstatistiken framförallt för patienter med malignt melanom.
Att själv få bidra med en gåva som kan leda till fler framsteg inom cancerforskningen i framtiden är det Rune framförallt hoppas på.
– Cancerfonden får ju prioritera och välja vad pengarna ska gå till men jag är personligen övertygad om att cancer inom en inte alltför lång framtid kommer ses som en botbar sjukdom. Immunterapin är ju ett exempel på det, att det kan ske nästan över en natt.
Rune hade gått på hudkontroller i större delen av sitt vuxna liv. Att han fick sin cancerdiagnos vid den tidpunkten han fick den är han ändå tacksam för, eftersom immunterapin hade hunnit slå igenom då.
– Hade jag fått malignt melanom tidigare i livet hade jag antagligen inte klarat det.
Var det här en intressant nyhet?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.