Tamoxifen vid bröstcancer

Tamoxifen är ett av de vanligaste läkemedlen vid behandling av hormonkänslig bröstcancer. Ungefär 80 procent av alla bröstcancertumörer är hormonkänsliga.

Fakta

 • Tamoxifen äter man som tabletter.
 • En behandling med Tamoxifen brukar vara i fem till tio år.
 • Det är viktigt att du följer den ordination du har fått av din läkare.

Varför får man behandling med Tamoxifen?

Tamoxifen får du om du har en bröstcancer som är hormonkänslig. Det betyder att hormonet östrogen, och ibland också hormonet progesteron, ger signaler till cancercellerna att växa. Bröstcancercellerna är beroende av östrogen för att överleva och växa.

Illustration av bröstet
Tamoxifen får du om du har en bröstcancer som är hormonkänslig.

Hur fungerar Tamoxifen?

Tamoxifen hindrar effekten av det naturliga östrogenet som finns i kroppen. Läkemedlet kallas för ett anti-östrogen och gör att östrogenet inte kan ge signaler till cancercellerna att fortsätta växa.

En fördel med läkemedlet är att det kan ges till kvinnor både före och efter klimakteriet.

Hur tas Tamoxifen?

Tamoxifen finns som tabletter. Det är viktigt att du tar exakt det antal tabletter och doser som din läkare har ordinerat till dig.  

Vanligtvis tas 20-40 milligram per dag. Tabletterna kan antingen tas som en dos eller delas upp på två doser. Om du delar upp som två doser är det viktigt att de är lika stora.

Det spelar ingen roll om du tar Tamoxifen innan eller efter mat eller vilken mat du har ätit, men försök att ta medicinen vid samma tidpunkt varje dag.

Om du har glömt en dos är det viktigt att ta den så fort du kommer på det och sedan nästa dos vid den tid du brukar. Ta inte dubbel dos om du helt har missat ett tillfälle.

Behandlingen brukar hålla på i fem till tio år.

Vilka är de vanligaste biverkningarna av Tamoxifen?

Precis som alla andra läkemedel kan Tamoxifen ge biverkningar.

De vanligaste är

 • värmevallningar
 • stelhet i leder 
 • torra slemhinnor i underlivet
 • flytningar och blödningar från vagina
 • att samla på sig vätska i kroppen som ger svullnad
 • hudutslag
 • humörsvängningar
 • trötthet.

Värmevallningar

Precis som när man naturligt hamnar i klimakteriet kan du vid behandling med Tamoxifen drabbas av värmevallningar.

Värmen kommer som vågor och du kan känna att ansiktet rodnar och att du börjar svettas. För att lindra vallningen kan du klä dig tunnare, öppna ett fönster (om det är svalare ute) eller lägga någonting kallt på pannan.

Stela leder

En vanlig biverkning av Tamoxifen är stelare leder. Det kan till exempel kännas som smärta i fotleder och knän. Ofta är stelheten värst på morgonen och avtar när du varit uppe och rört på dig en stund.

Torra slemhinnor i underlivet

Tamoxifen blockerar östrogen vilket kan göra att dina slemhinnor i underlivet blir torrare och skörare. Det kan göra att du lättare drabbas av urinvägsinfektioner och att det kan svida vid samlag. 

På apotek finns det mjukgörande, lindrande oljor för underlivet du kan använda. Lokal behandling med östrogen som kräm eller vagitorier kan vara ett alternativ, men det är viktigt att din onkolog får avgöra om den behandlingen är lämplig för just dig.

Flytningar och blödningar

Tamoxifen kan påverka livmoderslemhinnan (endometriet) och orsaka förändringar som kan leda till blödningar och mer flytningar.

Det kan också bidra till att livmoderhalsens slemhinna blir tjockare, vilket kan göra att du får fler flytningar.

Viktuppgång

Tamoxifen kan göra att man samlar på sig vätska i kroppen. Det leder till att du kan bli svullen och gå upp i vikt.

Läkemedlet påverkar också ämnesomsättningen hos en del som gör att vikten ökar.

Biverkningar som stelhet i leder kan göra att du inte rör på dig lika mycket som du brukar. Det kan också bidra till viktökning.

Hudutslag

Som vid de flesta läkemedel kan man vara allergisk mot innehållet i tabletten. Allergin kan ge hudutslag.

Tamoxifen kan också göra huden känsligare och kan leda till irritation och hudutslag.

Humörsvängningar

Tamoxifen blockerar även östrogenet som ska binda till mottagare (receptorer) i nervsystemet. Det kan göra att du får humörsvängningar.

Andra bidragande orsaker till ett svängande humör kan vara trötthet, stress över sjukdomen och sömnsvårigheter. 

Trötthet

När hormonnivåerna påverkas kan en del uppleva mindre energi och känna sig trötta. Även värk i leder, sömnbesvär och oro kan bidra till tröttheten.

Om du blir så trött att det påverkar din förmåga att köra bil ska du avstå från bilkörning. Det är ditt eget ansvar att känna efter och besluta. I övrigt påverkar inte läkemedlet din förmåga att köra.

Prata med din läkare om du får besvärliga biverkningar. Man kan behöva ändra dosen eller byta till ett liknande läkemedel. Ibland kan det hjälpa att byta till en annan tillverkare.

Kan jag ta Tamoxifen tillsammans med andra läkemedel?

Berätta för din läkare vilka andra läkemedel du tar. När du tar tamoxifen tillsammans med en del andra läkemedel kan effekten av tamoxifen eller det andra läkemedlet påverkas, så kallad läkemedelsinteraktion.

Vart kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen

Läs mer om Tamoxifen hos FASS


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.