HPV-vaccin utesluter inte cellprovtagning

Tittade på Västnytt i går. Inslaget handlade om HPV-vaccinet som nu har börjat ges till flickor i Västra Götlandsregionen för att undvika cancer i livmoderhalsen.

Ett par röster i inslaget är tveksamma till värdet med vaccinationen. Den ena påpekade att detta mer handlar om en effektiv lobbyverksamhet från läkemedelsindustrin och den andre fann vaccinationen näst intill onödig. Kostnaden är beräknad till 30 miljoner kronor per år.

- Vaccinationen skulle inte behövas om bara kvinnor kom till cellprovtagningen, menar Ingvar Karlberg, centrum för Hälso- och sjukvårdsanalys.

Trots att vaccineringen kommer att införas i skolan för flickor i årskurs 5 och 6 kommer det att behövas ett program för cellprovtagning i minst 60 år framöver, enligt Karlberg. Vaccinet täcker inte riktigt alla de stammar som kan ge livmoderhalscancer.

Dagens vaccin skyddar mot två typer av detta virus: HPV16 och 18. Dessa anses ligga bakom cirka 70 procent av all livmoderhalscancer.

Alltså måste cellprovsundersökningarna fortgå trots att man vaccinerat unga kvinnor.

Om det bara vore så att kvinnor gick på sin cellprovtagning så skulle detta inköp vara överflödigt, resonerar Karlberg.

- Ingen kvinna som regelbundet gått på sina cellprovtagningar har drabbats av cancer i livmodern och avlidit av den, säger Ingvar Karlberg i nyhetsinslaget.

Men det är ju just det som är tricket, Karlberg! Alla gör ju inte det!

- Trots att alla kvinnor i Sverige erbjuds cellprovtagning så dör ungefär 150 varje år, säger Elizabeth Johansson, Cancerfonden. Att få kvinnor att komma till cellprovstagningen är den viktigaste strategin mot sjukdomen. Självklart utesluter inte vaccinationen cellprovtagning.