Ta bort leverfläckar

Leverfläckar och födelsemärken är ofta helt ofarliga och behöver vanligtvis inte tas bort.

Om du märker att en leverfläck börjar växa, ändra färg eller form, klia eller blöda ska den dock bedömas av en läkare. Det kan nämligen vara tecken på cancer.

Vänd dig då till din vårdcentral. Det finns även digitala alternativ för att få en leverfläck bedömd av läkare på vissa apotek.

De flesta leverfläckar och födelsemärken kan tas bort på en vårdcentral medan de lite större kan behöva tas bort på en specialistklinik dit din husläkare då skickar en remiss. 

Så går det till hos läkaren

Läkaren tvättar huden med sprit och lägger sedan lokalbedövning kring området som ska opereras bort. Detta kan svida och strama lite, men snart känner du ingen smärta alls i det bedövade området. 

Små födelsemärken stansas

Riktigt små födelsemärken kan stansas bort med en cirkelformad kniv. Då behöver man ofta inte sy ihop såret efter ingreppet. Annars skär läkaren bort området runt hudförändringen.

Förändringen skickas till patologen för analys. Det tar ofta flera veckor innan man får svar på analysen.

Läkaren tar bort en avlång, båtformad bit hud med födelsemärket i mitten, om det är ett runt märke. Då blir det lättare att sy ihop sårkanterna utan att huden veckas.

Stygnen täcks sedan med ett förband. Hur lång tid stygnen ska sitta kvar kan variera mellan 1–3 veckor beroende på var på kroppen ingreppet har gjorts. 

Skydda ärret från soljus

Efteråt får du ett rött ärr som bleknar med tiden. För att det ska läka så fint som möjligt är det bra att skydda ärret från direkt solljus de första månaderna. Om du är rökare, försök att sluta röka innan operationen. Då läker såret snabbare.

Ta bort leverfläckar och födelsemärken av kosmetiska skäl

Leverfläckar och födelsemärken som du endast vill ta bort av kosmetiska skäl tas inte bort inom sjukvården. Då får du söka till en privat klinik och stå för kostnaden själv.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.