Malignt melanom bilder

Vanliga första symtom på malignt melanom, som är en typ av hudcancer, är att ett födelsemärke (nevus) börjar växa, klia eller ändra färg och form. Även nya förändringar som inte tidigare funnits kan uppträda.

Här nedan kan du se bilder på hudförändringar som visar på stark misstanke om att vara malignt melanom.

Lentigo maligna

Malignt melanom på kinden
Fläcken på kinden har vissa likheter med vanliga ”solfläckar” (lentigo solaris) men har inte en jämnt ljusbrun färg utan är ojämnt pigmenterad.
Malignt melanom på kinden i dermatoskop
På dermatoskopibilden ses detta tydligt och bruna cirklar runt porerna tillsammans med breda mörka korsande pigmenstråk ger en stark misstanke på lentigo maligna, en form av långsamt växande melanom som ses i ansiktet hos äldre.

Melanom som oregelbunden brun fläck

Malignt melanom oregelbunden brun fläck
Oregelbunden brun fläck som har förändrat utseende den senaste tiden. 

Malignt melanom oregelbunden brun fläck

Malignt melanom oregelbunden brun fläck i dermatoskop
I dermatoskopet ses en kaotisk blandning av strukturer och färger. Spretiga linjer och svarta punkter i kanten, gråa partier och stora mönsterlösa bleka områden som når ut mot en sida är vägledande till stark misstanke på malignt melanom.

Melanom som ensam brun fläck

Malignt melanom ensam brun fläck
En ensam centimeterstor brun fläck. 
Malignt melanom ensam brun fläck
När man tittar närmare är den oregelbundet avgränsad, varierande i färg från brunt till grått. 
Malignt melanom ensam brun fläck i dermatoskop
I dermatoskopet ses en kaotisk bild med blandning av olika strukturer och färger. Grå-vita breda stråk och mängder av grå punkter ger stark misstanke på malignt melanom.

Melanom på stortå

Malignt melanom på stortå
Melanom på tår och naglar kan vara svåra att känna igen och missförstås ofta under lång tid för att vara nagelsvamp, nageltrång och andra godartade nagelförändringar. Rodnad skorpor och fjällning ger likheter med svamp och eksem vilket gör att dessa ofta diagnosticeras i ett sent skede.  Uppbruten, delvis destruerad, förtjockad och missfärgad nagel med rodnad i omgivningen men även områden med brun, svart eller blå-grå pigmentering ger en stark misstanke på melanom.
Malignt melanom på stortå i dermatoskop
Den blågrå förtjockade och destruerade nageln kan också ses på en dermatoskopibild med blågrå bakgrund och blå punkter på rad i nagelns längsriktning.

Ofarliga hudförändringar

Förändringar i huden behöver inte betyda att det är cancer. Se bilder på godartade (benigna) hudförändringar där man till en början hade anledning att misstänka att de var elakartade (maligna).


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.