Godartade hudförändringar

Det finns många pigmenterade hudförändringar som är godartade och som är vanligare ju äldre du blir. Godartade hudförändringar övergår inte till cancer men kan precis som vissa hudsjukdomar förväxlas med hudcancer. 

Pigmentfläckar på huden som är nya eller förändras i färg, form eller storlek kan vara hudcancer.

Se bilder på godartade hudförändringar

Seborroisk keratos – åldersvårta

Seborroisk keratos kallas ofta åldersvårtor eller mjällvårtor. Förändringen är upphöjd, ser påklistrad ut, med fettglänsande eller torr och fjällande yta.

Färgen kan variera, men är vanligen gulbrun eller gråsvart. Åldersvårtorna uppkommer oftast i ansiktet, på bröst och rygg. Vårtorna kan förväxlas med malignt melanom, skivepitelcancer eller basalcellscancer

Lentigo solaris – solfläckar

Lentigo solaris som också kallas solfläckar eller åldersfläckar är väl avgränsade pigmentfläckar som är besläktade med seborroiska keratoser.

Fläckarna syns mindre på en mörk hud, men på en ljus hud är de jämnt ljust bruna. De uppkommer främst i ansiktet och på händernas ovansidor. Förändringen kan förväxlas med malignt melanom.

Dermatofibrom – bindvävsknuta

Dermatofibrom eller bindvävsknuta är en hård, rödbrun eller brun knuta som ofta är ljus i mitten. Om man nyper runt den dras knutan inåt.

Den sitter framför allt på ben och armar. Bindvävsknutor kan förväxlas med malignt melanom och opereras bort om diagnosen är osäker.

Nevus-födelsemärken och leverfläckar

Nevus som man i dagligt tal kallar för födelsemärken eller leverfläckar kan uppkomma var som helst på kroppen. De är mörka men kan skilja sig i storlek, form och färg.

Medfött födelsemärke
Medfött födelsemärke.

De första kan komma redan de första levnadsåren och sedan blir de allt fler fram till ungefär 30-års ålder. Om ett födelsemärke ändrar färg, form, storlek eller börjar klia, blöda eller bilda sår bör du kontakta vården för en bedömning.

Läs mer om födelsemärken och leverfläckar

Eksem

Det finns flera olika typer av eksem och hur de ser ut och var på kroppen de sitter kan variera beroende vilken typ av eksem det handlar om.

Eksem är en inflammation i huden som gör att den blir torr, röd och ofta kliar och vid försämring kan blåsor och knottror uppstå. Sjukdomen kan ibland förväxlas med aktinisk keratos, ett förstadium till skivepitelcancer eller ett ytligt basaliom.

Nagelsvamp och fotsvamp

En svampinfektion på nageln gör att den blir missfärgad och smulas sönder. Fotsvamp sätter sig oftast mellan tårna och kan göra att du fjällar och att det kliar och svider.

Nagel- och fotsvamp kan förväxlas med en ovanlig form av malignt melanom, akralt lentiginöst melanom.

När ska jag söka vård för min hudförändring?

Om en ny förändring dyker upp som växer snabbt eller om en gammal hudförändring har ändrat färg, form, storlek eller börjar klia, blöda eller bli sårig ska du söka vård.

Se hur en hudundersökning går till och några av de vanligaste behandlingarna vid hudförändringar.

Du kan också söka vård om du känner dig osäker på om din hudförändring är godartad eller inte. Vänd dig till din vårdcentral/hälsocentral.

Vart kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen

Boka tid hos vårdcentralen om du upptäcker en ny hudfläck eller en fläck som blivit större och kanske även har ändrat färg eller form. Hudfläckar som kliar eller är såriga ska också undersökas av läkare.

Hitta vårdcentral på 1177.se

Vanliga frågor och svar om födelsemärken


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.