Skivepitelcancer förekommer vanligen i de äldsta åldersgrupperna. Den är ofta lokaliserad i ansiktet, skalpen, på öron och underläpp. Andra typiska områden är arm och handryggar och över bröstet eller underbenens framsidor.
Här nedan kan du se bilder på hudförändringar som visar på stark misstanke om att vara skivepitelcancer.
Solskadad skalp
På en solskadad skalp ses flera tjockfjälliga fläckar som är förstadier till skivepitelcancer. På kort tid har tillvuxit en par centimeter stor skivepitelcancer med central sårskorpor och tjocka fjäll.
Fjälliga skorpor på läppen
Fjälliga skorpor i ett område på höger sida av underläppen ger misstanke om tidigt stadium av skivepitelcancer. Dessa kan utvecklas snabbt till mer allvarlig tumör och skall skyndsamt undersökas med vävnadsprov.I ett annat fall ses en mer utvecklad och tydlig skivepitelcancer till vänster på en underläpp.
Fjällande förändringar på skalpen
På en skalp med flera fjällande förändringar bedömda att vara aktiniska keratoser har tillkommit en större skrovlig fläck. På närbilder ses att denna har en ordentligt förtjockad förhornad fjällning talande för skivepitelcancer.
Blodtillblandade fjälliga sårskorpor
På kanten av örat en snabbt tillväxande tumör med centrala områden med blodtillblandade fjälliga sårskorpor.
Göran Jönsson upptäckte en tidigare okänd roll för några av kroppens immunceller. Nu hoppas han kunna hjälpa cellerna rädda livet på fler cancerpatienter.
Förra årets Nobelpris i fysiologi eller medicin gick till två forskare som har upptäckt sätt att ”lätta på bromsen” i immunsystemet. Det gör att immunceller mer effektivt kan döda cancerceller.