Födelsemärken och leverfläckar

Födelsemärken och leverfläckar, nevus, uppstår när små blodkärl eller pigment ansamlas i en grupp under huden och är i de flesta fall naturliga och helt ofarliga. Vissa kan dock utvecklas till cancer och det är viktigt att känna sin hud och vara uppmärksam på om någonting förändras.

Vad är födelsemärken och leverfläckar?

Födelsemärke, eller leverfläck, är namnet på en bit av huden som har en annan färg och form än den omgivande huden.

I huden finns färgämnet melanin som ger den bruna färgen vid solning. Leverfläckar är en ansamling av detta färgämne som uppkommer när det finns många celler i just det området som tillverkar melanin.

Varför får man födelsemärken?

Orsaken till denna melaninansamling är både ärftligt betingad och ett resultat av exponering för solljus. Hudförändringar som orsakas av blodkärl kan inte leda till cancer.

Födelsemärken kan vara medfödda men det är vanligt att de uppstår någon gång under de första levnadsåren. Därefter brukar man få fler och fler fram till trettioårsåldern.

Det är inte ovanligt att få nya födelsemärken under en graviditet. Vissa personer har många födelsemärken, andra få. De kan även skilja sig i storlek, färg och form.

Kan födelsemärket vara cancer?

Om du får ett nytt födelsemärke i trettioårsåldern eller senare kan det vara bra att kolla upp det. Det är även viktigt att vara uppmärksam på om befintliga märken börjar förändras.

Nya eller förändrade födelsemärken kan nämligen vara ett tecken på malignt melanom, en typ av hudcancer. Personer med ljus hy eller stora födelsemärken är mer sårbara för cancer än andra. Risken att drabbas ökar med åldern.

Bilder på medfött födelsemärke (ofarligt)

Nedom halsen på ung kvinna ses en lite kullrig fläck med ojämn kant. 

Närbild på födelsemärket.

I dermatoskopet ses blågrå till bruna regelbundet formade kullerstenslika formationer, en bild typisk för medfödda födelsemärken. Det rödbrun-svarta mindre området är orsakad av ett litet rivsår på födelsemärket.

Olika typer av födelsemärken:

  • Eldsmärke – Består av blåröda blodkärl som är en integrerad del av huden. De syns redan från födseln och finns nästan alltid kvar hela livet.
  • Hemangiom – Ett rött eller blårött födelsemärke som består av blodkärl. Det syns ofta som en liten prick på huden.
  • Medfött nevus – Är upphöjda pigmentfläckar som uppstår från 0–2 års ålder. De blir större genom livet och kan i vuxen ålder variera från under en centimeter till över 20 centimeter i diameter, ibland med hårväxt i.
  • Banalt pigmentnevus – Hudfärgade eller bruna, väl avgränsade märken som är runda eller ovala. De är ofta max fem millimeter i diameter och brukar öka i antal vid solexponering.
  • Dysplastiskt nevus – Det är oregelbundna fläckar som är större än fem millimeter och skiftar i två eller fler färger. Allt från rosa till mörkbrunt eller svart.
  • Solfläckar eller åldersfläckar – De är egentligen inte födelsemärken utan så kallade hyperpigmenteringar som uppstår i samband med solexponering och stigande ålder.

Ska man ta bort födelsemärken?

Födelsemärken och leverfläckar är ofta helt ofarliga och behöver vanligtvis inte tas bort. Om du märker att en leverfläck börjar växa, ändra färg eller form, klia eller blöda ska den dock bedömas av en läkare.

Vänd dig då till din vårdcentral. Det finns även digitala alternativ för att få en leverfläck bedömd av läkare på vissa apotek.

De flesta födelsemärken kan tas bort på en vårdcentral medan de lite större kan behöva tas bort på en specialistklinik dit din husläkare då skickar en remiss. 

Så går det till hos läkaren

Läkaren tvättar huden med sprit och lägger sedan lokalbedövning kring området som ska opereras bort. Detta kan svida och strama lite, men snart känner du ingen smärta alls i det bedövade området. 

Riktigt små födelsemärken kan stansas bort med en cirkelformad kniv. Då behöver man ofta inte sy ihop såret efter ingreppet. Annars skär läkaren bort området runt hudförändringen.

Läkaren tar bort en avlång, båtformad bit hud med födelsemärket i mitten, om det är ett runt märke. Då blir det lättare att sy ihop sårkanterna utan att huden veckas.

Stygnen täcks sedan med ett förband. Hur lång tid stygnen ska sitta kvar kan variera mellan 1–3 veckor beroende på var på kroppen ingreppet har gjorts. 

Efteråt får du ett rött ärr som bleknar med tiden. För att det ska läka så fint som möjligt är det bra att skydda ärret från direkt solljus de första månaderna. Om du är rökare, försök att sluta röka innan operationen. Då läker såret snabbare.

Leverfläckar och födelsemärken som du endast vill ta bort av kosmetiska skäl tas inte bort inom sjukvården. Då får du söka till en privat klinik och stå för kostnaden själv.