Vad är födelsemärken och leverfläckar?

Födelsemärken och leverfläckar, nevus, uppstår när små blodkärl eller pigment ansamlas i en grupp under huden och är i de flesta fall naturliga och helt ofarliga. Vissa kan dock utvecklas till cancer och det är viktigt att känna sin hud och vara uppmärksam på om någonting förändras.

Vad är födelsemärken och leverfläckar?

Födelsemärke, eller leverfläck, är namnet på en bit av huden som har en annan färg och form än den omgivande huden.

I huden finns färgämnet melanin som ger den bruna färgen vid solning. Leverfläckar är en ansamling av detta färgämne som uppkommer när det finns många celler i just det området som tillverkar melanin.

Varför får man födelsemärken?

Orsaken till denna melaninansamling är både ärftligt betingad och ett resultat av exponering för solljus. Hudförändringar som orsakas av blodkärl kan inte leda till cancer.

Födelsemärken kan vara medfödda men det är vanligt att de uppstår någon gång under de första levnadsåren. Därefter brukar man få fler och fler fram till trettioårsåldern.

Det är inte ovanligt att få nya födelsemärken under en graviditet. Vissa personer har många födelsemärken, andra få. De kan även skilja sig i storlek, färg och form.

Kan födelsemärket vara cancer?

Om du får ett nytt födelsemärke i trettioårsåldern eller senare kan det vara bra att kolla upp det. Det är även viktigt att vara uppmärksam på om befintliga märken börjar förändras. Det kan vara farliga födelsemärken.

Se hur en hudundersökning går till och några av de vanligaste behandlingarna vid hudförändringar.

Nya eller förändrade födelsemärken kan nämligen vara ett tecken på malignt melanom, en typ av hudcancer. Personer med ljus hy eller stora födelsemärken är mer sårbara för cancer än andra. Risken att drabbas ökar med åldern.

Bilder på medfött födelsemärke (ofarligt)

Nedanför halsen på ung kvinna ses en lite kullrig fläck med ojämn kant. 

Närbild på födelsemärket.

I dermatoskopet ses blågrå till bruna regelbundet formade kullerstenslika formationer, en bild typisk för medfödda födelsemärken. Det rödbrun-svarta mindre området är orsakad av ett litet rivsår på födelsemärket.

Olika typer av födelsemärken:

  • Eldsmärke – Består av blåröda blodkärl som är en integrerad del av huden. De syns redan från födseln och finns nästan alltid kvar hela livet.
  • Hemangiom – Ett rött eller blårött födelsemärke som består av blodkärl. Det syns ofta som en liten prick på huden.
  • Medfött nevus – Är upphöjda pigmentfläckar som uppstår från 0–2 års ålder. De blir större genom livet och kan i vuxen ålder variera från under en centimeter till över 20 centimeter i diameter, ibland med hårväxt i.
  • Banalt pigmentnevus – Hudfärgade eller bruna, väl avgränsade märken som är runda eller ovala. De är ofta max fem millimeter i diameter och brukar öka i antal vid solexponering.
  • Dysplastiskt nevus – Det är oregelbundna fläckar som är större än fem millimeter och skiftar i två eller fler färger. Allt från rosa till mörkbrunt eller svart.
  • Solfläckar eller åldersfläckar – De är egentligen inte födelsemärken utan så kallade hyperpigmenteringar som uppstår i samband med solexponering och stigande ålder.

Ska man ta bort födelsemärken och leverfläckar?

Födelsemärken och leverfläckar är ofta helt ofarliga och behöver vanligtvis inte tas bort. Om du märker att en leverfläck börjar växa, ändra färg eller form, klia eller blöda ska den dock bedömas av en läkare.

Läs mer om att ta bort leverfläckar & födelsmärken


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.