Play in the Shade

Play in the Shade är ett nytt sätt att sprida kunskap om hur vi kan minska risken för hudcancer. Sprid filmen vidare och bidra till att fler skyddar sig i solen!

Den svenska vintern är lång och mörk så när sommaren äntligen kommer törstar vi efter solens strålar. Samtidigt så har fallen av malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, dubblerats sedan år 2000. Många av oss vet att vi ska skydda oss mot stark sol på utlandssemestern, men många glömmer att skydda sig i vardagen här hemma.

För att sprida kunskap om hur man kan skydda sig i vardagen skapade Cancerfonden en solsäker plats att röra sig och umgås på. Vi byggde världens första fotbollsplan helt gjord av skugga. Planens linjer ritades av solens ljus då den är som starkast mellan klockan 11 och 15. Vi kallade det för Play in the Shade. Barn och vuxna samlades i Hagaparken i Stockholm en solig dag i juni för att röra på sig i skuggan och njuta av solsäker fotboll. Solexperter från Cancerfonden fanns på plats för att svara på frågor om sol och cancer. Så här blev det (länk till filmen).

//www.youtube.com/embed/nuMqjuAAGyw?rel=0

Vi hoppas att Play in the Shade inspirerar till nya sätt att skydda sig mot solens skadliga strålar utan att ge avkall på sommarens roliga utomhusaktiviteter. Här hittar du mer information om solen och hur du kan skydda dig för att minska risken för hudcancer.

Kom ihåg: Mellan 11 och 15 är solen som starkast. Gör något roligt i skuggan då!

Information in English