Forskar om vilken behandling som är bäst vid prostatacancer

Strålning, operation eller både och? Klinisk forskning pågår där patienter deltar och de olika behandlingarna mot prostatacancer jämförs. Cancerforskaren Olof Akre går till jobbet varje dag för att ta reda på vilken av metoderna som räddar flest liv.

läkare i korridor
Lyssna på cancerforskaren Olof Akre i vår podd Glöd – forskarna som ska besegra cancer. Foto: Karin Nordin

– Vi har kirurgi här borta och så finns det strålbehandling med hormonbehandling här borta – varsågod och välj vad du tycker verkar bäst säger vi till patienten idag i stort sett, säger Olof Akre, urolog vid Karolinska Universitetssjukhuset och professor vid Karolinska Institutet.

– Och det är ju väldigt otillfredsställande förstås, lägger han till.

Lyssna på Olof Akre i vår podd Glöd där han berättar om den forskning som pågår för att kunna ge patienter bättre svar och vägledning. I en stor klinisk studie lottas patienter till olika typer av behandling och följs upp.

Man gav männen en klapp på axeln och sa att det här ska nog gå bra ska du se

Olof Akre jämför med andra cancerformer där det ofta finns etablerade koncept, till exempel att först operera och sedan ge läkemedelsbehandling eller strålbehandling. Eller tvärtom att först ge medicinsk behandling för att krympa tumören innan kirurgi. Men för prostatacancer saknas idag sådana koncept, menar Olof Akre.

Vad kan det bero på?

– Här får jag gissa då, men jag tror att den här stora gruppen av patienter som har god prognos har så att säga smittat av sig på den lilla gruppen som inte har så god prognos.

– Så att under en väldigt lång tid i historien så hoppades man på liksom gud ske lov och bara gav männen en klapp på axeln och sa att det här ska nog gå bra ska du se.

Prostatan - den manliga vallaboden

män i studio närbild

Hör också Rickard Olsson, känd från Bingolotto, Melodifestivalen och Vem vet mest och ambassadör för Mustaschkampen om varför han intresserar sig för "prostatan – denna manliga vallabod".

I podden uppmanar han fler män att gå och testa sig för prostatacancer och har en teori om varför de inte kommer iväg.

– De tror fortfarande att de ska gå ner på alla fyra och så ska läkaren sätta på sig ett par diskhandskar i plast, ”tänk på något vackert”, och så får man ett finger upp och blir stel som en pinne. Men så är det inte, det är ett blodprov.

AI som skiljer snäll från farlig prostatacancer

Tre fjärdedelar av de som diagnostiseras kommer inte att dö av sin prostatacancer utan med sin diagnos. Men för en del män är det trots allt en jättefarlig och dödlig sjukdom.

Olof Akre tar hjälp av AI i forskningen för att kunna förutspå vilka män som får de mer aggressiva formerna och som måste behandlas snabbt och vilka som man lugnt kan låta vara utan behandling och de biverkningar som de medför.

– Det vore ju drömmen om vi kunde säga: ”Du har en tumör och den kommer att sova resten av ditt liv”. Det vore fantastiskt.

Lyssna på podden Glöd om prostatacancer

Lyssna i Acast

Lyssna i Spotify

Lyssna i Podcaster

 

Här finns alla avsnitt av Glöd – forskarna som ska besegra cancer

närbild kvinna i kirurgklädsel