Öppet brev till regeringen

Vi kan utrota livmoderhalscancer! 

Ibland blir livet inte som man tänkt sig. Det tar andra vägar, slinker förbi raksträckor och motorvägar och landar i grusiga hjulspår och leriga fält. Vi vet, vi som varit där och krampaktigt försökt hålla handen på ratten och styra kosan rätt igen.

Cancer skrämmer, något som vi alla vet som signerat denna text. Livmoderhalscancer dödar 150 kvinnor varje år i Sverige och det må vara just siffror men vi är alla någons mamma, syster, vän, kollega fru och syskon med en önskan om ett fortsatt liv med våra nära.

Och många av oss har tur, vi överlevde vår livmoderhalscancer, den som satte sig i soffan och vägrade gå ut och snodde remotekontrollen framför våra ögon. Vi är tacksamma för att bli friska, att många av oss lever, men sorgen över att våra systrar dör, när de skulle kunna leva är avgrundsdjup. 

Livmoderhalscancer kan utrotas genom ett effektivt vaccin mot det virus (HPV) som ligger bakom i stort sett alla fall av diagnosen.  Nästan varannan dag dör en kvinna i Sverige av något som faktisk kan försvinna.

Många andra förlorar sin förmåga att bli gravida. Och det går att skandera, barrikera gator och torg med ilska och vrede men det går också att påverka med fakta och tydlig riktning till berörda politiker i regeringen som håller trollspöt i sin hand. Idag vaccineras alla femteklassare i Sverige, både flickor och pojkar.

Men de flesta kvinnor över 20 år har inte fått något vaccin så viruset kommer fortsätta spridas och det enda landets ovaccinerade kvinnor kan göra är att gå på sina kontroller för att i tid upptäcka sin cancer. 

Men om vaccinet ges till alla kvinnor första gången de kommer till cellprovtagningarna i 23-årsåldern, skulle vi få bukt med spridningen mycket snabbare och 550 kvinnor skulle slippa den gropiga vägen. Varje år.  

Så kära regering, ni som sitter på resurserna till vaccinet, ni som håller i plånbok och trollspö. Gå en dag i våra skor, lek med tanken på att ingen skulle behöva drabbas. Inga barn förlora sina mammor i onödan, inga mammor ta adjö. Tanken svindlar för det går att utrota livmoderhalscancer om ni sätter den på agendan och prioriterar liv.  

Var med och stötta oss i kampen om att utrota livmoderhalscancer och dela kampanjen i sociala medier för 150 nya kvinnors liv står på spel varje år. En helt orimlig siffra. #utrotalivmoderhalscancer 

Jenny Nystrand, kökskonsult. Drabbad av livmoderhalscancer 2008. 

Sandra Danielsson, undersköterska. Drabbad av livmoderhalscancer 2018.

Susanne Corell, gymägare och personlig tränare, drabbad januari 2018 med två olika typer av cancertumörer (extremt ovanligt), friskförklarad oktober 2020. 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.