Biopsier

Genom att ta ett prov av själva tumören och undersöka det i mikroskop ser man om den är godartad (benign) eller elakartad (malign). Provet kallas biopsi på fackspråk.

Provet kan tas med en tunn nål där celler sugs ut via nålen. Cellerna stryks sedan ut på en glasplatta som torkas och färgas så att cellerna syns i mikroskop. Provtagningen är inte smärtsam och utförs i regel utan lokalbedövning. Ibland använder läkaren ultraljud för att styra nålspetsen till tumören.

Man kan också använda en något grövre nål. Då får man ut en liten vävnadsbit som kan undersökas i mikroskop. Huden brukar bedövas innan.

Det är också vanligt att operera bort en bit av den misstänkta tumörvävnaden. Vävnadsprovet skärs därefter i tunna skivor, färgas och granskas i mikroskop. Det kallas PAD – patologisk anatomisk diagnos.

Få svar på dina frågor

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen, f.d. informations- och stödlinjen. Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård. Ring 020-59 59 59 eller mejla oss genom att klicka här. Samtalen är kostnadsfria. 

Läs mer om Cancerlinjen