Lotta drabbades av melanom två gånger

Lotta Geisler har aldrig varit någon stor soldyrkare. Därför kände hon inte någon oro när hon hittade en fläck på smalbenet, det gjorde inte heller den läkare som undersökte henne. Trots det visade en analys att hon hade malignt melanom.

Porträtt på Lotta Geisler i hennes ateljé.
Trots att Lotta Geisler alltid undvikit att sola, drabbades hon för tio år sedan av malignt melanom. För ett par år sedan hittades en ny fläck, ett förstadium av melanom.

Som liten gömde hon sig helst inne i tältet när familjen var ute och campade. Pressade i solen gjorde hon bara under en period i ungdomen.

Jag har helst hållit mig i skuggan.

– Även senare i livet har jag helst hållit mig i skuggan, men då gärna med benen i solen. Det blir ju så fina när de får lite färg, säger Lotta Geisler från Järfälla utanför Stockholm.

Portätt på Lotta Geisler
Lotta Geisler har ofta konstutställningar och sommartid en utomhusateljé i en av sina trädgårdar. Foto: Theresia Köhlin

Malignt melanom var därför inte något hon tänkte på särskilt ofta. Hon blev inte ens särskilt orolig när hon för knappt tio år sedan, då hon var 55 år, upptäckte en, i hennes tycke, obetydlig fläck på smalbenet. Men efter en tid bokade hon ändå en tid för undersökning.

Läkaren trodde inte att det var något att oroa sig för.

Kände stolthet över att ha gått på kontroll 

– Inte heller läkaren trodde att det var något att oroa sig för. Trots det skar de bort fläcken och skickade den på analys. Just då kände jag bara stolthet över att jag hade gått på kontroll.

Portätt på Lotta Geisler
Lotta Geisler har tre små trädgårdar som hon älskar att pyssla med. Solen undviker hon och har alltid skyddande kläder på sig. Foto: Theresia Köhlin

Mitt liv hade fått en underton av oro.

Efter några veckor kom beskedet, och mot alla antaganden visade det sig att hon hade malignt melanom i nivå två. Nu blev det en snabb operation för att skära bort ett större område runt fläcken samtidigt som det togs prover på en lymfkörtel. 

– Sedan tog det lång tid innan jag fick besked om att melanomet inte hade spridit sig. Och det var först då jag insåg att mitt liv hade fått en underton av oro där frågan om jag skulle överleva hade börjat dyka upp.

I och med att melanomet inte hade spridit sig återgick livet snart till det normala även om det nu innehöll årliga kontroller, först på sjukhuset där hon hade opererats och senare på ett huddiagnostiskt centrum.

Lotta Geisler sitter i sin atljé och målar
Hon är utbildad konstterapeut och arbetar med både uttryckande konst och symboldrama. Och älskar att måla och teckna hemma, gärna inomhus utom räckhåll för solens strålar. Foto: Theresia Köhlin

En ny fläck hittades

– Men för ett par år sedan hittade jag en fläck igen, denna gång en bit ovanför mitt ena bröst. Också denna gång var läkarens besked lugnande, men läkaren valde ändå att göra en biopsi.

Återigen var läkarens antagande felaktigt. En analys visade att hon hade ett förstadium av melanom, men att det inte behövdes någon ytterligare åtgärd.

Lotta säger flera gånger att hennes historia inte är så dramatisk, och att det inte är någon idé att stressa upp sig bara för att man hittar en fläck på koppen. 

– Samtidigt måste vi alla bli bättre på att kolla upp de fläckar på kroppen som är nya eller ser annorlunda ut än tidigare. 


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.