Vår senaste studie har visat alarmerande resultat att en mycket stor andel av svenska befolkningen inte följer kostrekommendationerna för cancerprevention. Mest slående var att 98% äter för mycket rött/processat kött och 90% äter inte tillräcklig med vegetabiliska livsmedel (grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, baljväxter och nötter). Vi har identifierat luckor i kunskapen om vegetabiliekonsumtion och cancerrisk som bör bemötas. Kunskaper om sambandet mellan kost och cancer ökar när alla tillgängliga internationella studier analyseras tillsammans. Kunskaper om genetisk känslighet för canceruppkomst är växande men många frågor återstår.
Vi kommer att studera sambandet mellan konsumtion av olika typer av vegetabiliska livsmedel och uppkomst av total cancer och 20 specifika cancerformer samt cancermortalitet. Våra epidemiologiska analyser av kostdata från 100,000 svenska kvinnor och män kommer även ge svar på hur ersättning av rött/processat kött med bönor/ärtor/fullkornspannmål skulle kunna minska cancerrisken. Vi kommer att fortsätta samarbetet i tre stora internationella konsortier av kost och cancer. Genom samarbete inom fem internationella konsortier fortsätter vi studier av genetisk känslighet för cancer och identifiering av nya gener av betydelse för canceruppkomst.
Primärprevention är av största betydelse för kampen mot cancer. För att bli effektiv och verkligen minska cancerrisken i befolkningen måste den utgå från evidensbaserade rekommendationer. Med våra högkvalitativa data och nya avancerade analysmetoder hoppas vi kunna bemöta metodologiska brister och luckor i kunskapen om kost och cancer och bidra till förbättrade framtida rekommendationer. Genom samarbete i genetiska studier hoppas vi kunna bidra med ny kunskap om genernas betydelse för canceruppkomst och med förbättrade prediktiva modeller förutse ökad genetisk känslighet för cancer hos individer.