Forskningens framsteg

Här är några av de avgörande genombrott som lagt grunden till bättre cancerbehandling och att fler överlever sin sjukdom.

Forskning i mänsklighetens tjänst

Framstegen som ökat överlevnaden

När Cancerfonden bildades överlevde tre av tio som fick en cancerdiagnos. I dag överlever sju av tio. Läs om framstegen som gjort det möjligt.

Framstegen som ökat överlevnaden

Nobelprisbelönad cancerforskning

Tomas Lindahls forskning stöddes tidigt av Cancerfonden. Det har hjälpt till att förstå hur cancer uppkommer. Och hur celler lagar skadat DNA och felsäkrar den genetiska informationen.

Nobelprisbelönad cancerforskning

Forskaren som upptäckte Naturliga mördar-cellen

Rolf Kiessling är en pionjär inom immunterapi. Han blev världsberömd för sin upptäckt av Naturliga mördar-cellen 1975, en cell som kan döda cancerceller.

Forskaren som upptäckte Natural Killer-cellen

Upptäckten som räddar tiotusentals liv

Försöket blev misslyckat. Alla cellerna dog. Det blev upprinnelsen till Thomas Helledays stora upptäckt, som i dag räddar livet på tiotusentals människor runtom i världen.

Upptäckten som räddar tiotusentals liv

De stora genombrotten inom cancerforskningen

Följ med steg för steg och se hur forskningen utvecklats, där det ena genombrottet gav det andra, och som slutligen lett fram till dagens cancerbehandling.

De stora genombrotten inom cancerforskningen

Hon ger fler chans att överleva

CAR-T-cellbehandling är en typ av immunterapi som ges till patienter med lymfom och akut lymfatisk leukemi. Behandlingen innebär att upp till 40 procent av patienterna med dålig prognos kan botas. 

Hon ger fler chans att överleva

Fyndet som revolutionerat behandling av blodcancer

Medicinen började användas i hela världen. Det här är historien om när Edvard Smith gjorde upptäckten som sedan ledde till nya läkemedel, BTK-hämmarna.

Fyndet som revolutionerat behandling av blodcancer

Forskningsframstegen att se fram emot

Inom fem-tio år kommer många nyheter inom såväl behandling som prevention, screening/tidig upptäckt, diagnostik och rehabilitering.

Klas Kärre berättar om hoppfull framtid

Stötta livsviktig cancerforskning


Ge en gåva nu

Ge företagsgåva

De fyra behandlingspelarna

Kirurgi

Cancerkirurgen Jana de Boniface berättar om hur forskning leder till bättre och mer skonsamma operationsmetoder.

Läkemedel

Det finns en mängd olika cancerläkemedel med cytostatika, målsökande mediciner och hormonellt verkande läkemedel. Här berättar cancerforskaren Jonas Bergh om forskningsframstegen som kan guida rätt bland behandlingarna.

Strålning

Med strålbehandling går det att komma åt områden där det inte går att operera. Här berättar forskaren Åsa Carlsson Tedgren om hur framtidens strålbehandling kombineras med immunterapi och läkemedel för att rädda fler liv.

Immunterapi

"Vi kan styra och programmera de här cellerna så att de blir som seriemördare", säger forskaren Karl-Johan Malmberg. Här berättar han om hur det går till när han lär immunförsvaret att ta sig an cancerceller.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.