Alicia Vikander formger årets rosa band

Under elva års tid har utvalda svenska formgivare och kreatörer designat Cancerfondens rosa band. I år är det den Oscarsbelönadeskådespelarskan Alicia Vikander som står bakom mönstret.

– Jag blev så glad och stolt när jag fick frågan om att formge Cancerfondens rosa band. Jag, som så många andra, har upplevt cancer på nära håll och det här är mitt bidrag, säger Alicia Vikander om uppdraget.

Under oktober varje år bär hundratusentals personer ett rosa band för att visa sitt stöd för kampen mot cancer och bröstcancer. Varje år får Cancerfondens rosa band ett nytt mönster, men syftet är alltid detsamma: att samla in pengar till svensk cancerforskning, sprida kunskap om bröstcancer och cancerprevention. Årets designer av rosa bandet är en av vår tids stora skådespelerskor med en stark lyskraft 

– För mig är rosa bandet en symbol för en gemenskap som ger hopp om att det är möjligt att bli frisk. Att köpa det rosa bandet kan kännas som en droppe i havet. Men många små droppar blir tillsammans en kraftfull våg, ett viktigt bidrag till den forskning som gör att färre drabbas och fler överlever cancer. Det vill jag visa med min design, säger Alicia Vikander.

– Vi är stolta över att den framgångsrika och folkkära Alicia Vikander valt att engagera sig i Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Genom att formge årets rosa band och dela med sig av sina erfarenheter som närstående hjälper hon oss att sprida kunskap om cancer och samla in pengar till svensk cancerforskning, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Alicia Vikander är uppvuxen i Göteborg och fick sitt stora genombrott som skådespelare med filmen Till det som är vackert år 2010. Två år senare blev hon uppmärksammad internationellt genom den danska filmen A Royal Affair och inledde därefter en framgångsrik karriär. Våren 2016 belönades hon med en Oscar i kategorin bästa kvinnliga biroll, för rollen som Gerda Wegener i filmen The Danish Girl.


Pris och försäljningsställe

Rosa bandet kostar 30 kronor. Varje band kostar mindre än tre kronor att tillverka, resten går till Cancerfonden. Cancerfondens rosa band säljs på ICA, Lindex och Apotek Hjärtat med start måndag 12 september. 

Läs mer om Alicia Vikander och årets Rosa Bandet-kampanj.

Read more about Alicia Vikander and the Pink Ribbon in English.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.