Om Rosa Bandet

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under oktober varje år med syftet att samla in pengar till forskning, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor.  

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under oktober varje år med syftet att samla in pengar till forskning, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor.  

Vi tar vara på det fantastiska engagemanget hos privatpersoner, företag och föreningar som finns i hela landet. Tillsammans färgar vi Sverige rosa med olika aktiviteter och samlar in pengar till svensk cancerforskning, med målet att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer.  

Sedan 2003 har Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj tillsammans med alla som engagerat sig på olika sätt samlat in 843 miljoner kronor, vilket du kan läsa mer om här.

Kort om bröstcancer

Drygt 60 000 personer i Sverige får varje år ett cancerbesked. Av dem får närmare 8 000 diagnosen bröstcancer, som är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor.

Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Det beror främst på att allt fler fall upptäcks tidigt och på att behandlingsmetoderna blivit bättre.

Tack vare forskningens framsteg överlever åtta av tio kvinnor bröstcancer. På 1980-talet var det sex av tio. Vi har kommit långt, men vi är inte framme. 

Fakta om bröstcancer i Sverige 

  • Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor
  • Närmare 8 000 kvinnor får varje år bröstcancer
  • Cirka 50 män får årligen bröstcancer
  • I dag överlever 8 av 10 kvinnor som drabbas av bröstcancer
  • Varje år dör cirka 1 400 kvinnor av spridd bröstcancer
  • Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år

Lär känna dina bröst 

Börja med att göra dig bekant med dina bröst. Leta inte efter några konstigheter utan lär dig hur de brukar kännas.

Till bröstskolan 

Fysisk aktivitet och cancer 

Cancerfondens mål är att fler ska överleva, men också att färre ska drabbas av cancer. Stora befolkningsstudier visar att minst 30 procent av all cancer går att förebygga genom hälsosamma levnadsvanor

Fysisk aktivitet är en av flera byggstenar i hälsosamma levnadsvanor som minskar risken för cancer. Bröstcancer är en av de cancerformer där forskarna tydligast ser samband mellan fysisk aktivitet och minskad risk att drabbas.  

Viktigt att pulsen höjs 

Att röra på sig minst 2,5 timmar i veckan så att pulsen höjs minskar risken för cancer. Hur du rör dig spelar ingen roll, huvudsaken är att du höjer din puls. 

En hand sträcker sig efter en hantel som ligger på golvet
Minst en tredjedel av all cancer kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor. Foto: Melker Dahlstrand

När vi är fysiskt aktiva påverkas så gott som alla processer i kroppen på ett positivt sätt. När hjärtat får jobba ökar kroppens förmåga till reparation och cellförnyelse. Även insulin- och hormonnivåer påverkas positivt.

Kroppen kan också bättre ta hand om inflammationer som i vissa fall kan vara inblandade när cancer utvecklas.  

Mer om träning och cancer 

Klara, färdiga, gå!

Ladda ner Löpbandet och starta din insamling i dag. Spring eller gå, varje kilometer och krona räknas i kampen mot cancer. 

Till Löpbandet  

Rosa Bandets historia 

Pink Ribbon, som Rosa Bandet heter på engelska, har sitt ursprung i USA. Först ut var Susan G. Komen Breast Cancer Foundation, som hösten 1991 delade ut rosa band till alla deltagare i sitt ”Race for the cure” i New York.

Symbolen fick ett stort nationellt genomslag samma år med hjälp av bland andra Evelyn Lauder från kosmetikföretaget Estée Lauder, som började dela ut bandet i sina sminkdiskar.

Det rosa bandet är i dag en internationell symbol för kampen mot bröstcancer, som varje år under oktober – den internationella bröstcancermånaden – förenar och engagerar människor över hela världen.

Källa: pinkribbon.org 

Cancerfonden och Bröstcancerförbundet

I Sverige finns två organisationer som har registrerat varumärket Rosa Bandet i olika utföranden, Cancerfonden och Bröstcancerförbundet, tidigare BRO, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation. 

Bröstcancerförbundets band är ceriserosa och säljs till förmån för Bröstcancerfonden och de lokala bröstcancerföreningarna. 

Vem bär du ditt band för?

Stötta någon som är drabbad eller hedra en kär vän. Var med i kampen för att besegra cancer - köp Cancerfondens rosa band och visa vem du bär det för.

#jagbärbandet