2018

Bea Szenfeld

Modedesigner

”Uppdraget att formge årets rosa band gör jag för min mamma och alla andra som drabbas av cancer på ett eller annat sätt. För mig är stegen en symbol för något hoppfullt, en passage från mörker till ljus.”
 

Årets designer av rosa bandet

Bea Szenfeld är en modedesigner och konstnär. Hon är känd för sina konstnärliga, experimentella kreationer i ovanliga material och sammanhang, på gränsen mellan kläder och modern konst. Bea föddes 1972 i Polen, och flyttade som barn till Göteborg. I dag bor hon i Stockholm där hon driver sitt modehus under eget namn. 

Bea Szenfelds plagg har burits av artister som Lady Gaga, Björk, Ola Salo, Loreen och Laleh. Tillsammans med Naim Josefi skapade hon kulturminister Alice Bah Kuhnkes omtalade klänning till Nobelfesten 2017.  

Återvinning och remake är teman Bea gärna återkommer till, bland annat i SVT:s Gokväll. Hon använder ofta gamla tyger eller tyget från secondhandkläder som material. 

När Bea examinerades från Beckmans designhögskola 2002 vann hennes slutprojekt H & M:s designstipendium. Sedan dess har hon mottagit en rad priser och stipendier, däribland Årets blickfång vid Elle-galan, Sven Harrys kulturstipendium 2018 och Konstnärsnämndens arbetsstipendium.  

Hon har ställt ut på bland annat Dunkers kulturhus, Röhsska museet, Liljevalchs konsthall och Somerset House i London samt ingår i samlingarna hos Statens konstråd, Kulturen i Lund och Nordiska museet.  

Bea sommarpratade i Sveriges Radio 2014 och stod för den konstnärliga utsmyckningen av Polarprisceremonin i Stockholm 2015.  

 

Bea Szenfeld om årets design

”Uppdraget att formge årets rosa band gör jag för min mamma och alla andra som drabbas av cancer på ett eller annat sätt. För mig är stegen en symbol för något hoppfullt, att gå från mörker till ljus. 

Stegen är länken mellan jorden och himlen, mellan materia och ande, mellan de fysiska och metafysiska världarna. Den är passagen från mörkret till ljuset.  

Symboliken går tillbaka till antikens tidiga dagar och kan hittas i olika civilisationer. Stegen är en symbol för höjden, både fysisk och andlig, och i gamla Egypten var stegen en symbol för lycka."

Bär årets rosa band

Bidra till forskningen så att fler överlever cancer. Köp Cancerfondens rosa band till dig och en vän! Bandet börjar säljas från 17 september på ICA, Apotek Hjärtat och XXL, och från 24 september på Lindex.

 

Cancerfondens rosa band kostar 40 kronor varav 37 kronor går till Cancerfonden. Det kostar cirka tre kronor att tillverka, förpacka och distribuera bandet.