"Jag bär bandet för min svärfar"

– Ben Gorham

– Ben Gorham

Parfymkreatören och entreprenören Ben Gorham är årets designer av Cancerfondens rosa band. Bandet är formgivet som ett slitstarkt rep för att symbolisera hoppet som binder oss samman i kampen mot cancer. 

Fakta Ben Gorham

  • Född: 1977. Uppvuxen i Sverige, Kanada och USA med indisk mamma och kanadensisk pappa. 
  • Yrke: Doftkreatör. Grundare av parfymhuset Byredo.
  • Tidigare: Professionell basketspelare. Bland annat i Solna Vikings och Norrköping Dolphin.

– Jag är stolt över att få bidra till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj, en kampanj som har berört mig personligen.

För mig är hoppet viktigt och att påminna om bandets natur som binder oss samman och tillåter oss att blicka framåt. Jag bär bandet för min svärfar och alla andra anhöriga och drabbade, säger Ben Gorham.

För mig är hoppet viktigt och att påminna om bandets natur som binder oss samman och tillåter oss att blicka framåt.

Med en uppväxt i förorten och med ett brinnande intresse för sport och rörelse, blir Ben en viktig del i att göra Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj engagerande och tillgänglig för alla.

Ben rör sig lika hemtamt i den internationella modevärlden som hemma i de egna kvarteren på Södermalm. 

Ben designar även ett armband 

Årets rosa band är formget som ett runt rep som är mönsterflätat i två rosa nyanser med silvertråd som glimrar till i höstmörkret.

Ben är även först ut med att formge ett armband för Rosa Bandet-kampanjen, vilket är tillverkat med likadan tråd i samma färger som bandet och är tänkt som ett komplement för dem som även vill bära ett band runt sin handled. Med hjälp av två knutar justeras storleken på handleden. 

Personlig erfarenhet av cancer

– Vi är stolta över att Ben Gorham med sitt kreativa uttryck och med sin personliga erfarenhet av cancer i familjen vill vara med och bidra i årets Rosa Bandet-kampanj, för att färre ska drabbas och fler överleva.

Som pappa och make, affärsman och kreatör, och med en fingertoppskänsla för doft och estetik, är vi övertygade om att Ben kommer att skapa uppmärksamhet kring kampanjen och stötta oss i vår fortsatta vision att besegra cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden. 

Ben Gorham, designer av Cancerfondens rosa band 2019
Ben Gorham, designer av Cancerfondens rosa band 2019. Foto: Klas Sjöberg

En doft av hopp

Ben Gorham – designer av årets rosa band – har skapat ett framgångsrikt parfymhus. Nu känner han doften av hopp. Hopp om utveckling och framsteg inom forskning och behandling av cancer.

Läs intervjun med Ben

Ben Gorham med det rosa armbandet
Ben Gorham är först med att formge ett armband för Rosa Bandet-kampanjen. Foto: Klas Sjöberg

Det rosa armbandet – först till kvarn

Armbandet är tillverkat med likadan tråd i samma färger som det rosa bandet. Det kostar 100 kronor och finns i en mindre upplaga på ICA och XXL.


Vem bär du ditt band för?

Stötta någon som är drabbad eller hedra en kär vän. Var med i kampen för att besegra cancer - köp Cancerfondens rosa band och visa vem du bär det för.

#jagbärbandet

Formgivarna – år för år

2018 – Bea Szenfeld

”Uppdraget att formge årets rosa band gör jag för min mamma och alla andra som drabbas av cancer på ett eller annat sätt. För mig är stegen en symbol för något hoppfullt, en passage från mörker till ljus.”

Läs mer