"Vi vill belysa känslan av samhörighet"

– First Aid Kit

– First Aid Kit

Systrarna Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit designar i år Cancerfondens rosa band. Bandet i slitstarkt manchestertyg symboliserar hopp, kärlek och kraft. 

– När Cancerfonden frågade om vi ville formge årets rosa band var det självklart att tacka ja, vi tvekade inte en sekund. Rosa Bandet är en väldigt viktig kampanj och ju mer vi kan bidra till cancerforskningen desto bättre, säger Klara och Johanna.

Det handlar om systerskap, kärlek och hopp. 

Bandet symboliserar kraft

Årets rosa band är designat i rosa manchestertyg med ett rött hjärta och inspirationen bakom detta är att Johanna och Klara ville skapa ett band som kändes som dem. 

– Manchester känns enkelt och trendigt, samtidigt som det är väldigt retro. Det blir en blandning av då och nu som känns tidlös, och det är precis så som vi vill att vår musik ska vara. Bandet symboliserar hopp, kärlek och kraft!

Att bära bandet är att visa att man bryr sig och att vi går tillsammans i kampen mot cancer.

Bidrar med sin personliga historia 

Johanna och Klara förlorade sin mormor i cancer när de var tonåringar och nyligen även deras morbrors fru. 

– Vi är otroligt stolta över att First Aid Kit designar Cancerfondens rosa band. Att de med sin fantastiska musik, kreativa uttryck och personliga historia är med och bidrar, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden och fortsätter. 

– Vi är övertygade om att Johanna och Klara med sitt enorma engagemang kommer stärka årets kampanj och stötta oss i vår fortsatta vision att besegra cancer. 

Fakta om First Aid Kit 

  • Johanna (29 år) och Klara Söderberg (27 år) är systerduon bakom bandet First Aid Kit.
  • De startade sitt band 2007 och har sedan dess gett ut två EPs och fyra album.
  • De beskriver sin musik som en blandning av folk, pop och country. De har fått en stor internationell publik och turnerat världen över.
  • De har vunnit flertal priser och fått fina utmärkelser.
  • Johanna och Klara har även uppträtt på Polar Music Prize tre gånger och fått framföra låtar till sina idoler Patti Smith, Paul Simon och Emmylou Harris.
  • Just nu arbetar de på skiva nummer fem.
Johanna och Klara i bandet First Aid Kit sitter och håller om varandra
"Det speciella med rosa bandet är att alla som bär det har sin egen berättelse och sin egen cancerkoppling", säger Johanna. Foto: Erik Thor

"När vi fick frågan höll Lena på att gå bort"

Samtidigt som en älskad närstående höll på att gå bort i cancer fick Johanna och Klara i First Aid Kit frågan om de ville skapa årets rosa band – det ville dem.

Läs intervjun med Johanna och Klara

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.