"Alla kan göra något nu!"

– Emma Örtlund

– Emma Örtlund

Emma Örtlund mobbades och frystes ut för att hon var annorlunda. Några år senare gick hon på catwalken under New Yorks modevecka, utsågs till årets smålänning och hängde med prinsessan Madeleine.  Årets designer av Cancerfondens rosa band vill hylla sin mamma som gick bort i cancer.

Samma år som livet lossnade på riktigt för Emma Örtlund tog livet slut för hennes mamma Solveig.

Efter en gymnasietid fylld av glåpord, mobbing, rädsla och tårar hade Emma, som har epilepsi och en intellektuell funktionsnedsättning, kommit i kontakt med Glada Hudik-teatern.

Emma med vännen Stubbe
Emma med vännen Stubbe. Foto: Privat

Den lilla teatergruppen – för utvecklingsstörda och normalstörda som de själva beskriver sig – skulle snart skicka henne rakt ut i glamourstratosfären hon alltid drömt om.

Rosa bandet

Var med och besegra cancer

Köp ditt rosa band här

Mamma kommer aldrig mer bli bra

Men 2015, under den första teaterresan till Portugal, berättade Emmas syster något för henne som hon redan anat.  

– Vi satt i den varma sanden på stranden och min syster sa att mamma aldrig mer kommer bli bra igen. Det var första gången jag verkligen förstod, för jag hoppades hela tiden att hon skulle bli frisk, berättar Emma.  

– Vi satt i den varma sanden på stranden och min syster sa att mamma aldrig mer kommer bli bra igen.

Några år tidigare hade Emma Örtlund kastats ner i ett bråddjup av sorg och ilskna känslor. Först var det gymnasieårens mobbing fyllda av glåpord som ekade genom huvudet på henne. Och knappt hade de ekona avtagit förrän hennes mamma 2011 berättade om sin cancer.  

Jag var inte bara ledsen, jag var arg också

– Det låter kanske konstigt, men jag var inte bara jätteledsen… jag var arg på mamma också. För att hon blivit sjuk och inte kunde ta hand om mig längre.

Det var ett helvete att bo hemma när hon blev sjuk och vårdpersonalen kom och gick och jag klarade inte av alla främmande människor. Det kändes nästan som om det inte var min egen mamma längre.  

Försökte vara stark

Emma, som periodvis också kämpar med svår ångest och tvångssyndrom, flyttade till ett gruppboende i Gislaved med egen lägenhet.  

– Men jag mådde jättedåligt. Jag ville ta en dos med sömntabletter. Jag försökte vara stark och ha roligt med mamma, men jag minns att hon var arg ofta eftersom hon hade så ont.  

Under den här perioden klädde sig Emma i svart och mörkgrönt. Hon använde slokhatt. Hon tog till och med på sig kläder från 1960-talet. Hon gjorde det av sorg – och för att komma närmare sin mamma ursprung, hennes tonårstid.  

–  Jag försökte vara stark och ha roligt med mamma, men jag minns att hon var arg ofta eftersom hon hade så ont.  

Den som hört Emmas hyllade sommarprat i radion eller följt hennes resa i succéfilmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York” – vet att sådana dramatiska avsteg från hennes normala klädstil är en stor grej.

Emma visar sina känslor med sin stil. Och hon älskar 1980-talets pastelliga färgskalor av turkos, rosa, mintgrönt och cerise.   

– Åttiotalet hade allt! Frisyrerna, tv-serierna, kläderna, sminket. Tre av mina systrar var tonåringar då och jag minns hur jag avundsjukt såg dem framför sminkspeglarna med leggings och örhängen i full färd att sminka sig.  

–  Jag försökte vara stark och ha roligt med mamma, men jag minns att hon var arg ofta eftersom hon hade så ont.  

Det är nu det gäller, inte sen!

2022, när Emma Örtlund fick frågan om hon ville designa årets rosa band för Cancerfonden, bestämde hon sig för att gå hela vägen med sådant som fyller henne med glädje.  

– Först tyckte jag det var jättesvårt… det här ska passa män, killar, kvinnor, tjejer och till och med barn. Jag kände så här… varför inte ta det färgglada 80-talet! Jag sa till pappa: ”Nu vet jag! Bandet ska vara bubbelgumsrosa och texten ska vara i neonlila eller mintgrön. Även neongult! Och tyget ska vara av sammet.  

Cancerfondens Rosa Band 2022

– Det här är min hyllning till alla som kämpar, tillverkat av det vackraste som finns – 80-talets underbara färger!

Men när Emma fick förslaget att ta med ett litet hjärta i designen protesterade hon.

  – Jag älskar små hjärtan. Men där fick det vara stopp. Cancer är något ALLVARLIGT. Det ska stå NOW! Med stora bokstäver. Det är nu det gäller – inte sen! Det var därför jag valde att ha blixten och NOW! 

Det är nu det gäller – inte sen!

Gör det för alla som drabbas 

Den dag i slutet av maj 2015 när Emma Örtlunds mamma gick bort var familjen samlad vid hennes sida. Hon var alldeles gul och svag, förklarar Emma. Det var läkare och sjuksköterskor närvarande i barndomshemmet.  

– Jag minns att min syster Anna sa till mamma: ”Här är din yngsta dotter Emma som vill prata med dig.”  Emma hade funderat en stund på vad hon skulle säga. Hon tog sin mamma i handen. 

Emma Örtlund med mamma Solveig
Emma med mamma Solveig en julafton. Foto: Privat

– Förlåt mig, sa hon, för alla de gånger jag varit dum och elak mot dig. Men mamma tittade på mig och sa: ”du har inte varit dum och elak mot mig Emma”. Det var så skönt att höra det innan hon dog.  Mamma fick ha med saker i sin bruna handväska till sitt nya liv. 

Mamma fanns kvar i rummet

– Vi sprutade Nina Ricci-parfym och satte på oss fina kläder. Pappa tog på sin vigselring. Vi satte fotografier intill henne på oss som små och vi tände ljus.

Det var alldeles stilla… och det betyder att hon fanns kvar där inne i rummet, det tror jag starkt på. 

Emmas mamma blev 65 år gammal.  

– Den här designen av rosa bandet gör jag för min mammas skull. Hon var bara 65 år, det var för ungt, hon skulle inte dö då. Jag hade en kompis som dog i leukemi, jag gör det för honom med. Vi jobbade ihop och var vänner. Och jag gör det för alla andra som drabbas.

– Ingen förtjänar att få cancer, vare sig man är dum och elak eller världens snällaste. 

Drömmen gick i kras

I grundskolan hade Emma Örtlund gått i en vanlig klass hemma i Reftele i Småland, med stöd av en elevassistent. Hon var en glad tjej som redan då älskade mode och gärna testade olika frisyrer.

Hon såg fram emot att få börja gymnasiet i Gislaved. Men drömmen om gymnasiet gick i kras och förvandlades till helvetesår.  

Mamma hann se Emmas dröm uppfyllas

Innan Emmas mamma gick bort hann hon ändå se sin dotters första steg mot en annan dröm, när hon var med i tv-programmet Vardagspuls.  

– Mamma var så stolt över det och över att jag kom med i Glada Hudik-teatern.  

Men åren efter mamma Solveigs bortgång vändes allt upp och ner på bästa tänkbara sätt för Emma Örtlund. 2019 var hon modell på New Yorks modevecka, tillsammans med fyra andra modeller från Glada Hudik-teatern.

I början av 2020 släpptes succéfilmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York”, om vägen till modeveckan i New York, och senare under året var hon hyllad sommarpratare i Sveriges Radio P1. Dessutom blev hon utsedd till Årets smålänning. 

Framtiden ser ljus ut

En ny film ska spelas in under våren och ännu en Catwalk ska arrangeras, den här gången i Globen. Dessutom skriver hon på ett manus om sitt liv och diskuterar samarbeten med en stor klädkedja om designsamarbeten.  

Och allt detta gör hon trots tvångssyndromen som alltid finns med, som en parameter att ta hänsyn till.  

Emmas pappa Kjell Örtlund finns ofta med vid hennes sida för att stötta, liksom Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson. 

– Jag ringer Pär med mina idéer. Då säger han till mig att ta en sak i taget och försöka fokusera på det jag håller på med för tillfället. Det är bra.  

Designen till årets rosa band är i alla fall färdigt och det gör Emma Örtlund stolt. 

Emma Örtlund i rosa klänning och jeansjacka

– Det här är min hyllning till alla som kämpar, tillverkat av det vackraste som finns – 80-talets underbara färger! Jag hoppas att jättemånga vill köpa bandet så att cancer kan besegras snabbare. 

Jag hoppas att jättemånga vill köpa bandet så att cancer kan besegras snabbare. 

Fakta

  • Namn: Emma Örtlund
  • Ålder: 34 år
  • Bor: Servicebostad med egen lägenhet i Värnamo
  • Yrke: Fotomodell, designer, skådespelerska
  • Intressen: 80-talet, shoppa på loppisar och kompisar
  • Familj: Pappa och fem systrar
  • Favoritbok: Tvillingarna och Kitty-böckerna
  • Favoritfilm: Girls just want to have fun
Emma Örtlund har designat årets rosa band

Emma Örtlund med egna ord

Ingen människa är den andra lik. Hör Emma Örtlund berätta med egna ord hur hon tänkte kring årets band.

Emma Örtlund berättar

Rosa bandet genom åren

2021

Modeskaparen och kostymören Selam Fessahaye designade 2021 års band i tyll. Inget band är det andra likt eftersom trycket hamnar olika på alla band.

2020

Systrarna Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit designade banden 2020 i slitstarkt manchestertyg symboliserade hopp, kärlek och kraft.

2019

Parfymkreatören och entreprenören Ben Gorham formgav bandet som ett slitstarkt rep för att symbolisera hoppet som binder oss samman i kampen mot cancer. 

2018

Modedesignern och konstnären Bea Szenfeld formgav 2018 års rosa band utifrån formen av en stege. Stegen blev en symbol för något hoppfullt, en passage från mörker till ljus.

2017

Smyckesdesignern Efva Attling designade bandet ville förmedla ett hoppingivande budskap om att vi tillsammans kan besegra cancer. Bandet pryddes med orden Beat it. 

2016

Skådespelerskan Alicia Wikander formgav bandet med bilden av en våg. Att köpa ett band kan kännas som en droppe i havet men designen symboliserar att många droppar tillsammans skapar en våg som blir ett kraftfullt bidrag till cancerforskningen.

2015

Arkitekterna Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune formgav bandet med inspiration från symbolen för liv och kvinnlighet – cirkeln. Antalet cirklar, med en liten cirkel mitt i, symboliserar antalet kvinnor som får bröstcancer i Sverige varje dag.

2014

Kreatören Camilla Thulin designade bandet med utgångspunkt i virkade mönster och det konstnärliga hantverk som förts vidare i generationer och som kräver tålamod och kunskap, något som också behövs i svåra stunder. 

2013

Mor och dotter, konstnären Helene Billgren och inredaren och programledaren Elsa Billgren, byggde designen av bandet på det mest personliga avtrycket som finns – fingeravtrycket. De ser mönstret, ”tummen”, som symbol för pepp, tröst och hopp.

2012

Grundarna av klädmärket Dagmar, systrarna Kristina Tjäder, Sofia Wallenstam och Karin Söderlind designade bandet bland annat för sin största inspirationskälla, farmor Dagmar, som gick bort i cancer. Mönstret är en symbol för treenigheten i systerskapet och vikten av att öppna upp och agera med sitt hjärta. 

2011

Artisten och låtskrivaren Lena Philipsson och modedesignern Per Holknekt valde att formge en minikollektion med sex olika mönster där alla visar en omfamning som symboliserar att bry sig om. För första gången utvecklades en manlig och en kvinnlig variant av bandet som symboliserar att cancer drabbar alla. 

2010

Illustratören Liselott Watkins designade bandet med ett 70-talsinspirerat mönster av bröst. Med mönstret hyllas brösten på ett positivt och glatt sätt för att visa att det kan vara viktigt att plocka fram det glada även när det är tungt.

2009

Arkitekten Gert Wingårdh formgav bandet med orden ”ska bara” i punktskrift på för att påminna om vikten av att inte skjuta upp att undersöka brösten och gå på mammografi när kallelsen kommer.

Rosa bandet 2008

Glasformgivaren Ingegerd Råman lät tryckta ord som vänskap, kärlek och empati pryda bandet som symboliserar eftertanke och samtal. Orden var tryckta på ett oändligt långt sidenband vilket gjorde att varje band fick olika kombinationer av ord och skulle inspirera människor till att börja prata med varandra.                  

Rosa bandet 2007

Modedesignern Lars Wallin utgick från rosa bandet-symbolen i utformningen av bandet och skapade en kedja med inspiration av smycken och fest. Bandets form symboliserar en länk där allas samarbete för en god sak bildar en oändlig kedja.

Rosa bandet 2006

Som första designer av Cancerfondens Rosa band hämtade modeskaparen Carin Rodebjer inspiration från 30-talets brodyrtradition, sjalar och trasmattor, som tillsammans symboliserar livet och kvinnlig kraft. 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.