Svaren bygger på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och är framtagna av Cancerlinjen tillsammans med Cancerfondens vetenskapliga sekreterare Anna Karlsson och Jan Zedenius.
Cancer kan betyda ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Men det är inte alltid så. Helena Torsler Andersson på Cancerlinjen reder ut vilka som tillhör riskgruppen:
Det kan finnas regionala beslut med extra åtgärder för just din region – läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida
Du är också alltid välkommen att ringa vår Cancerlinje på 010-199 10 10 eller mejla om du har frågor och vill få allmänna råd.
Vet du med dig att du har ett nedsatt immunförsvar/allmäntillstånd bör du vara försiktig och följa råden nedan:
Kontakta din behandlande läkare eller din kontaktsjuksköterska om du har frågor angående din specifika sjukdomssituation och förhållandet till covid-19.
Nej men vissa personer med cancer löper större risk att bli allvarligt sjuka om de drabbas av covid-19-infektion:
Om du är osäker på om ökad risk föreligger för din del är det bäst att kontakta din klinik.
Personer diagnostiserade med cancer bör vaccinera sig för att minska risken att insjukna i covid-19 infektion, om det inte finns några medicinska orsaker för att inte ge vaccinet.
Vissa behandlingar mot cancer kan påverka den förväntade effekten av vaccinet, det är därför angeläget att vaccinerade personer fortsätter följa de allmänna råden för att skydda sig själv och andra mot coronaviruset.
Du kan vända dig till din behandlande läkare för att få individuella råd kring vaccination.
Om du avslutat din behandling och inte har nedsatt immunförsvar eller andra biverkningar som kan orsaka allvarlig sjukdom till följd av luftvägsinfektioner, är du i princip inte en del av riskgruppen, men det kan finnas undantag.
Om du har en pågående behandling mot cancer som sänker ditt immunförsvar, eller har en cancersjukdom som i sig påverkar ditt immunförsvar, ska du minska fysisk social kontakt som inte är nödvändig och undvika folksamlingar.
Du kan dock gärna vara ute i naturen och få frisk luft.
Cancerpatienter med nedsatt immunförsvar eller allmäntillstånd har en större risk att bli allvarligt sjuka om de smittas av coronaviruset.
Det går dock inte i förväg att säga hur sjuk en viss person kommer att bli.
Barn har rätt till utbildning. Undervisningen under pandemin kan variera mellan fysisk skolgång och distansundervisning. Följ rekommendationerna från myndigheter. Likt andra ska barnen vara hemma om de har förkylningssymtom, feber eller känner sig hängiga. Barn som bor i samma hushåll som någon som har covid-19 ska stanna hemma från skolan och undvika att träffa andra.
Om den behandling som du får nedsätter immunförsvaret bör ditt barn och du vara åtskilda till och med två dagar efter symtomfrihet.
Följ myndigheternas råd kring hygienrutiner och undvik fysisk kontakt i den mån det är möjligt. Separera gärna tandborstar så att de inte står i samma mugg och ha olika handdukar för händer och ansikte.
Om du har möjlighet att arbeta hemifrån bör du göra det. Om du inte har möjlighet, följ myndigheternas rekommendationer när du är på arbetet och undvik nära fysisk kontakt med kollegor och andra personer du träffar i ditt arbete.
Regeringen har beslutat om en tillfällig ersättning till närstående som måste avstå från arbete för att undvika att smitta en närstående. Det gäller dig som har närståendepenning eller är assistent åt en närstående i riskgrupp.
Läs mer hos Försäkringskassan
Vi får många frågor från cancerpatienter om de bör omboka sina behandlingar på sjukhuset på grund av rädsla för coronaviruset. Det är viktigt att cancerpatienter går på sina inplanerade behandlingar.
Sjukhusen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer så du ska inte behöva vara oroad för att bli smittad på sjukhuset.
Om du får influensa- eller förkylningssymtom (feber och/eller luftvägssymtom) bör du kontakta din behandlande klinik om du har ett besök eller en behandling inplanerad. Vårdpersonal tar då ställning till om ditt planerade besök kan genomföras.
De flesta som blir sjuka i covid-19 behöver inte söka vård då de flesta symtom går över av sig självt.
Om du däremot plötsligt mår mycket sämre eller får svårt att andas, ska du genast ringa din vårdcentral eller öppna jourmottagning. Om det är det stängt på Vårdcentralen och jourmottagningen - sök vård genom att ringa en akutmottagning.
Det är tufft att inte träffa nära och kära på samma sätt som tidigare. Det är naturligt att vilja vara fysiskt nära, kramas och ta i hand under svåra situationer. Under den här perioden måste vi tyvärr hitta andra sätt att stötta personer som tillhör riskgruppen.
Om du märker att ditt stöd inte är tillräckligt, hjälp till att hitta en stödfunktion som kan stötta. Vår Cancerlinje finns tillgängliga för råd och stöd på tel 010-199 10 10 eller via mejl.
Om du tillhör en riskgrupp bör du rådgöra med din läkare om vad du kan göra för att minska risken att bli sjuk. Ett generellt råd vid umgänge är att hålla fysiskt avstånd till personer du inte bor med. Rekommendationen är att i första hand ses utomhus om det är möjligt.
Det går bra att träffa enstaka personer i mindre grupper som du normalt brukar umgås med, om samtliga känner sig friska. Sammanhang med många människor eller personer du normalt inte umgås med ska undvikas.
Träffa inte släkt och vänner om någon av er har förkylningssymtom eller känner er sjuka.
Covid-19 är en ny sjukdom och det krävs mer forskning om för att säkert kunna fastställa kopplingen till rökning. Men, det finns studier som pekar på att rökning ökar risken att insjukna i covid-19. Det vi vet är att risken att drabbas av en infektion ökar vid rökning.
Högst sannolikt hör rökning ihop med att bli svårt sjuk i covid-19.
Tidiga studier från Kina visar att de som röker löper upp till 14 gånger högre risk att få allvarliga symtom, men det krävs mer forskning för att säkerställa det.
De preliminära resultaten överensstämmer med tidigare forskning om samband mellan rökning och infektioner.
Cigarrettrökning är en betydande riskfaktor för bakterie- och virusinfektioner. Risken att få influensa ökar och sjukdomen blir allvarligare för de som röker.
Förklaringen ligger bland annat i att luftvägarna förändras vid rökning samt att immunförsvaret försämras.
Allt talar för att det går att minska risken för allvarlig lungsjukdom genom att sluta röka. Att undvika e-cigaretter är sannolikt också av värde.
Att sluta röka är det bästa du kan göra för att förbättra din hälsa och minska risken för en rad olika sjukdomar. Vid ett rökstopp börjar kroppen att återhämtas sig nästan omedelbart och hälsan förbättras succesivt allt eftersom tiden går. Redan efter 2-12 veckor har både blodcirkulation och lungfunktion förbättrats.
Tips och hjälp för att sluta röka:
Gynekologisk cellprovtagning är viktig eftersom det ger en möjlighet att upptäcka och behandla livmoderhalscancer tidigt. I vissa regioner finns det från mitten av juli möjlighet att göra ett HPV-självtest hemma som tillfälligt ersätter det gynekologiska cellprovet.
Kontakta 1177 eller vården i din region för att få veta mer. Du kan också alltid ringa Cancerlinjen om du vill prata om hur du ska göra. Du når oss på tel 010-199 10 10 eller via mejl.