Cancerpatienterna står mitt i stormen

Coronapandemin drar fram över världen. Samhällen stänger ner och alla drabbas på ett eller annat sätt. Hårdast slår viruset mot de redan utsatta. Äldre, men också människor med nedsatt immunförsvar. Människor som är helt beroende av en välfungerande sjukvård. Stormen är här, har det sagts. Mitt i den stormen står cancerpatienterna. 

Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden. Foto: Andrea Björsell

Patienter som är diagnostiserade med cancer och är under behandling eller som nyligen avslutat sin behandling bör betrakta sig som tillhörande riskgrupp, även om undantag finns. Just nu handlar nästan alla frågor till Cancerlinjen om detta.

Oron hos cancerpatienter och deras närstående är stor. Hur farligt är det om jag blir smittad? Jag är över 70, vågar jag åka till sjukhuset för min behandling? Min partner har cancer, kan jag fortsätta bo hemma med honom eller henne? Frågorna är många. En redan utsatt situation har blivit nästan desperat. 

Även cancerpatienter som inte blir smittade drabbas när sjukvården tvingas ställa om så att tillgängligheten påverkas, behandlingar skjuts upp och screeningprogram pausas. Och mycket tyder på att vi ännu bara är i början av krisen. Om någon sagt till mig att jag 2020 skulle bevittna fältsjukhus i Sverige hade jag trott de levde i en science fiction-fantasi. Det är inget mindre än krigsliknande förhållanden som vården nu rustar för. 

Vi stärker upp Cancerlinjen för att avlasta 1177 Vårdguiden. 

Cancerfonden står i kontakt med företrädare för vården och följer cancervårdens utveckling runt om i landet. Vårt fokus är att bevaka så att cancerpatienter får bästa möjliga vård under omständigheterna. Vi stärker upp Cancerlinjen för att kunna svara på alla frågor och avlasta 1177 Vårdguiden.

Mitt i allt detta kan jag inte låta bli att känna hopp. Det är en strimma av hopp som kommer från min kännedom om de som verkar inom svensk sjukvård. Efter att ha följt cancervården på nära håll vet jag vad Sveriges vårdpersonal är kapabla till.

Vi ska följa myndigheternas rekommendationer. För cancerpatienternas och cancervårdens skull.  

Det är tuffa villkor som de tvingas arbeta under nu, men de kommer att ta oss igenom det här. Och när de gör det vill jag att vi visar dem tacksamhet på riktigt. I ord och applåder absolut, men också i form av handling som gör vården till en attraktiv arbetsgivare. 

Till dess kan vi alla göra en sak. Vi ska följa myndigheternas rekommendationer. För cancerpatienternas och cancervårdens skull. 

Ulrika Årehed Kågström,
Generalsekreterare Cancerfonden 

Mer om coronaviruset, covid-19 och kopplingen till cancer

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.