Cancer är idag en av de vanligaste dödsorsakerna. De cytostatika som primärt används skadar cellernas arvsmassa (DNA) vilket också ger biverkningar. Vår grupp identifierar och utvecklar riktade behandlingar mot de proteiner som är särskilt viktiga för cancerceller att bygga och skydda sitt DNA, men som normala celler inte behöver. Genom ett translationellt tillvägagångssätt, en kombination av grundforskning och tillämpad forskning, har vi tidigare kunnat tagit fram flertalet hämmare som bara slår mot cancercellerna. Fokus här är att vidare förstå och utnyttja cancer-specifik metabolism och DNA-skaderespons och vända detta mot cancercellerna.
Fokus i denna ansökan är att få mer kunskap om cancerspecifik nukleotid metabolism och DNA reparation. Vidare vill vi utveckla och ta fram selektiva hämmare som bara verkar på de defekta cancercellerna. Vi kommer fokusera specifikt på proteinerna MTHFD2 och PAICS som har en central roll i cancermetabolismen. Då vi rikat in oss på basala biologiska processer så kan våra resultat kunna vara till nytta för många typer av cancer. Våra resultat kommer även kunna ge oss vidare svar på cancerns uppkomst, men ultimat även leda till en klinisk kandidat för framtida cancerbehandlingar.
Målet med gruppens forskning är att forsätta bidra med nya skräddarsydda behandlingar mot cancer. Ett exempel är den PARP-hämmar behandling mot BRCA muterad cancer som vår forskargrupp kom på och som nu är godkänt läkemedel mot bröst-, äggstock-, bukspottkörtel- och prostatacancer. Ett annat exempel är MTH1-hämmaren karonudib som vi tagit fram och där större kliniska fas 2 studier planeras. Vår forskning kommer med säkerhet leda till nya behandlingstrategier som kommer att testas i patienter. Förhoppningen är att de ska vara bättre än nuvarande behandling och leda till förbättrat liv för cancerpatienter.