Frågor & svar om endoskopi

Oskar Almkvist arbetar som endoskopist på Södersjukhuset i Stockholm. Endoskopi är ett samlingsnamn för olika titthålsundersökningar. Här svarar han på några av de vanligaste frågorna han får dagligen från patienter som ska göra endoskopier som gastroskopi, bronkoskopi eller koloskopi.

Oskar Almkvist, endoskopist
Oskar Almkvist, endoskopist på Södersjukhuset. Foto Sanna Percivall

Gör koloskopi eller gastroskopi ont?

Det är mycket individuellt hur människor tycker att det känns att genomgå en endoskopi. De flesta tycker undersökningarna är helt acceptabla. Skulle man tycka att det gör mer ont finns smärtlindring man kan få.

Hur lång tid tar undersökningen?

Det kan variera lite på olika personer. Generellt kan man säga att en gastroskopi ungefär fem till åtta minuter och en koloskopi ca 30-40 minuter. 

Kommer jag vara sövd eller vara vaken?

Sövning sker endast i speciella fall. Dels för att sövning innebär viss risk. Men även för att vi lättare kommer fram i tjocktarmen vid koloskopi om du kan hjälpa till att vända dig i olika kroppslägen. Rygg, vänster och höger sidoläge är de vanligaste lägena du kommer ligga i.

Går det att få lugnande innan koloskopin?

Det finns möjlighet att få smärtlindrande och eller lugnande i samband med undersökningen. Ungefär hälften behöver eller vill ha någon form av läkemedel medan andra hälften tycker det går bra utan. Det viktiga är att du upplever det acceptabelt!

Vad händer om jag kräks under gastroskopin?

När du genomför en gastroskopi har du fastat minst 6 timmar. I och med detta är din magsäck tom och det finns inget att kräkas upp. Skulle det av någon anledning finnas mat kvar i din magsäck kan undersökningen avbrytas på några sekunder.

Varför får jag inte äta vissa saker innan jag ska undersökas?

Instrumentet vi använder har en sugkanal som lätt kan sättas igen av tex frön eller tomatskal. Skulle det hända kan vi frigöra kanalen men det är lite mer tidskrävande och vi vill gärna att undersökningen blir så smidig som möjligt för din skull.

Är vissa personer lättare eller svårare att utföra skopier på?

Vissa människor är lättare och andra svårare att undersöka. Det går inte att avgöra utifrån ditt kön eller kroppstyp hur just din undersökning kommer bli.

Kommer jag ha ont efter undersökningen?

Några större obehag brukar man inte ha efter undersökningen. Vi använder koldioxid för att vidga tarmen. Gasen resorberas sedan av tarmen plus att vi även aktivt suger bort den på väg ut. Skulle du mot förmodan ha lite magknip efteråt är det bra att röra på sig så försvinner den.

Kan jag äta som vanligt efter en koloskopi?

Du kan äta helt som vanligt efter undersökningen. En del är sugna på lite fil och andra en pizza. Ät det du själv är sugen på!

Får jag svar på koloskopin direkt efteråt?

Du kommer få svar på din undersökning direkt efteråt. I de fall där vi skickar prover till patologen kan vi behöva vänta på att denna analys är klar innan vi kan ge dig ett slutgiltigt besked.

Andra titthålsundersökningar – skopier


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.