Bronkoskopi

Bronkoskopi är en undersökning där man tittar på luftrören och lungan. Med hjälp av en tunn, böjlig slang som leds ner via näsan eller munnen kan man titta, fotografera och ta vävnadsprover, så kallade biopsier. 

Granskad av: Jan Zedenius, professor i kirurgi, Karolinska universitetssjukhuset

Fakta

  • En bronkoskopiundersökning brukar ta mellan 20 och 30 minuter.
  • Du ska undvika att äta, dricka, röka och snusa 4-6 timmar innan undersökningen.
  • Innan undersökningen startar får du lugnande läkemedel.

Varför bronkoskopi?

Bronkoskopi kan göras om du har inflammation, infektion eller misstänkt tumör i luftrör eller lunga – lungcancer. Man kan också gå ner med ett stelt bronkoskop om det har fastnat någon mat eller något föremål i luftrören.

Undersökning med bronkoskop
Bronkoskopet överför bilder till en bildskärm så att läkaren kan inspektera hur det ser ut. Foto: Sanna Percivall.

Inför bronkoskopi

Några dagar innan undersökningen kan du behöva ta blodprover. Beroende på din sjukdomshistoria och ditt allmänna hälsotillstånd kan ibland hjärtat behöva undersökas innan bronkoskopin.

Du ska undvika att äta, dricka, röka och snusa 4-6 timmar innan undersökningen. Lokala variationer finns, så följ de instruktioner du får från mottagningen.

Om du står på några läkemedel kan du ta dem som vanligt tillsammans med lite vatten.

Har du piercing på näsan eller läppen är det bra om du tar av smyckena innan du kommer till mottagningen.

Om du har diabetes eller står på blodförtunnande medicin kan specifika förberedelser behövas. Kontakta mottagningen när du får din kallelse om du saknar information om hur du ska förbereda dig inför bronkoskopin.

När du kommer till mottagningen kommer du att få en tunn slang insatt i ett blodkärl, en så kallad venkateter, innan undersökningen startar. Det görs för att personalen ska kunna ge dig lugnande och avslappnande läkemedel.

Under bronkoskopi

En bronkoskopi brukar ta mellan 20 och 30 minuter.

Många kan känna oro och obehag inför undersökningen. Det kan hjälpa att berätta för personalen om dina tankar och känslor.

Bedövande spray
Innan undersökningen startar får du lugnande läkemedel. Foto: Sanna Percivall.
  • Innan bronkoskopin startar får du lugnande läkemedel. Du kommer att sprejas med lokalbedövande medel i näsan och halsen.
  • Läkaren kommer också via bronkoskopet spreja mer lokalbedövning samtidigt som bronkoskopet förs ner.
  • Under undersökningen får du ligga ner medan läkaren för ner bronkoskopet via ena näsborren eller munnen.

Även om en bronkoskopi inte gör ont kan det kännas obehagligt när instrumentet ska föras ner i luftrören. Bedövningen gör att kräk- och hostreflexen dämpas.

Blir det jobbigt kan du få mer lugnande läkemedel via din venkateter.

Vuxna personer brukar inte sövas inför undersökningen. Även den som är mycket orolig och rädd kan ofta klara av undersökningen med hjälp av stöd från personalen och lugnande läkemedel.

Bronkoskopet överför bilder till en bildskärm så att läkaren kan inspektera hur det ser ut. Via bronkoskopet kan läkaren också ta vävnadsprov och prover för bakterieodling.

Efter bronkoskopi

Efter undersökningen ska du vänta med att äta och dricka i två till tre timmar. Det är för att bedövningen i svalget ska försvinna, så att du inte sätter i halsen.

Eftersom du får lugnande läkemedel ska du inte köra bil hem från mottagningen. Vänta gärna med det tills dagen efter.

Du kan hosta upp lite blodtillblandat slem efter bronkoskopin och du kan känna dig hes, trött och lite irriterad i halsen i ett par dagar.

Svar på bronkoskopi

Vissa resultat kan du få svar på direkt efter undersökningen, medan det kan ta några veckor för att få svar på vävnadsprover.

Läs mer om provsvar

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.