Vaccinera dig mot HPV idag

Du som är född mellan 1994 och 1999 kan nu få gratis vaccination mot HPV – det virus som kan orsaka livmoderhalscancer. 

Varje år dör 150 personer av livmoderhalscancer i Sverige. Så behöver det inte vara. Vaccinera dig idag. Foto: Sanna Percivall.

När du vaccinerar dig mot HPV ökar du ditt skydd mot livmoderhalscancer.

Oavsett om du är ovaccinerad eller har vaccinerat dig mot HPV förut är det bra att vaccinera dig nu – det nya vaccinet ger ett bättre skydd än det som fanns förut.

Så får du vaccinet

Regionerna erbjuder vaccinationen på olika sätt. En del regioner skickar ut kallelser och vaccinerar samtidigt som du går på screening (gynekologisk cellprov), en del skickar ett erbjudande med en föreslagen tid och plats och hos andra regioner kan du boka din tid för vaccinering själv. 

Så här erbjuds vaccinet i din region:

Tillsammans kan vi utrota livmoderhalscancer

Vaccinationen för dig som är född 1994-1999 görs som en del av en studie. Syftet är att utrota livmoderhalscancer i Sverige.

Har du vänner i samma ålder? Tipsa gärna dem om att de kan få gratis HPV-vaccin just nu. 

Så här många har redan vaccinerat sig i Sverige

För att kunna utrota livmoderhalscancer måste 70 procent ha vaccinerat sig innan året är slut. Så här många mellan 1994 och 1999 har redan HPV-vaccinerat sig i Sverige. Nu är det din tur!

Vaccinera dig och testa dig för HPV/lämna cellprov

HPV (humant papillomvirus) är ett virus som kan leda till cellförändringar. Cellförändringar som inte upptäcks i tid kan utvecklas till cancer. HPV ligger bakom i stort sett all livmoderhalscancer.

HPV sprids vid sexuella kontakter, när hud och slemhinnor kommer i kontakt med varandra. De flesta som haft sex har någon gång fått en HPV-infektion. Forskning visar att risken för att få HPV minskar i 30-årsåldern. 

Att vaccinera sig innan man har sex första gången gör att man skyddas från HPV. Men, eftersom det skyddar mot nya infektioner är det bra att vaccinera sig senare också.

Du kommer att behöva två vaccindoser med tre års mellanrum. 

Från att du fyllt 23 år kallas du också regelbundet på gynekologisk cellprovtagning eller får göra ett självtest för HPV.

Bästa sättet att minska risken för att få livmoderhalscancer är att både vaccinera dig, lämna cellprov när du blir kallad eller testa dig för HPV.

En kvinna checkar in på en vaccinationsmottagning
Bästa sättet att minska risken är att vaccinera dig och lämna cellprov. Foto: Sanna Percivall

Frågor och svar om HPV-vaccin

Vem vaccineras kostnadsfritt?

Vaccin mot HPV ingår i barnvaccinationsprogrammet för flickor och pojkar. Vaccinet erbjuds av skolhälsovården i skolan, i årskurs fem och sex.

2010 infördes vaccination för flickor mellan 10 och 12 år, som går i årskurs 5 eller 6, utan kostnad. Vaccinationen genomförs av skolhälsovården och från hösten 2020 får  också pojkar samma vaccin.

Från och med våren 2019 används vaccinet Gardasil 9 som ger ett skydd mot HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58 .

Om du vill veta mer om vaccination bland barn i åldern 10-12 – kontakta skolsköterskan eller din kommun.

Kvinnor födda 1994-1999 erbjuds nu också gratis vaccination. Varje region bestämmer själv hur vaccinationen organiseras. 

Om du vill veta mer om vaccinationen för kvinnor 1994-1999 – kontakta din region eller 1177 om vad som gäller.

Har jag nytta av vaccinet om jag är född före 1999?

Ja, vaccinet skyddar mot nya infektioner.

Men, det är viktigt att du också gör ett gynekologiskt cellprov för att upptäcka HPV i samband med eller efter vaccinationen. Om du redan har en infektion, skyddar vaccinet inte mot den och därför behövs cellprov.

Kan ett HPV-vaccin verkligen skydda mot cancer?

Ja, indirekt kan vaccin skydda. Det vaccin mot HPV som används idag i Sverige ger ett mycket gott skydd mot de olika HPV-virusen 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58.

De här virustyperna ligger bakom ungefär 90 procent av all livmoderhalscancer. Vaccinet skyddar också mot andra cancerformer där HPV-infektion spelar en roll.

Ger HPV-vaccinet biverkningar?

De vanligaste biverkningarna av HPV-vaccin är att man kan känna ömhet där sprutan ges. Man kan också få en rodnad eller bli lite svullen på samma ställe.

Världen över har mer än 100 miljoner doser getts och vaccinerna har granskats i detalj i kliniska läkemedelsprövningar.

Frågan om svåra biverkningar (allvarliga skador och sjukdomar) har studerats noggrant. Det finns inga bevis för sådana biverkningar.  

Förlamningar, som det har funnits rapporter om i media, har undersökts särskilt. Detsamma gäller för andra sjukdomar som kan orsakas av immunsystemet. Undersökningarna har visat sig vara lika vanliga hos flickor och kvinnor som inte har vaccinerats. Samma sak gäller andra allvarliga sjukdomar.

Ger HPV symtom?

Nej, att ha en HPV-infektion märks oftast inte alls. Den ger inga symtom hos varken kvinnor och män.

Ofta läker infektionen ut av sig själv, men i de fall där den stannar kvar kan den leda till cellförändringar och i förlängningen cancer.

Den vanligaste cancerformen bland kvinnor där HPV har lett till cancer är livmoderhalscancer.

Hos både kvinnor och män kan en HPV-infektion leda till olika former av huvud-halscancer och analcancer.

Det finns också en koppling mellan HPV-infektion och vulvacancer och peniscancer.

Om 70 procent av befolkningen är vaccinerade kommer antalet drabbade i alla de här cancerformerna att minska markant.

Innebär vaccinationen att det är onödigt att gå på gynekologisk cellprovtagning?

Nej, vaccinationerna innebär inte att man kan strunta i de gynekologisk cellprovskontroller man blir kallad till.

Vaccinet skyddar mot de vanligaste HPV-virusen men inte mot alla typer som kan orsaka cellförändringar på livmoderhalsen.

Det är mycket viktigt att fortsätta gå på cellprovskontrollerna. Alla kvinnor kallas mellan  åldrarna 23 och 64 år. Det gäller också kvinnor som har vaccinerat sig.

Hur många doser vaccin erbjuds de som är födda 1994-1999?

Kvinnor födda 1994-1999 erbjuds två doser vaccin. De tas med tre års mellanrum.

Om jag tidigare fått vaccin mot HPV, ska jag göra det igen?

Ja. Vaccinet som användes innan 2019 skyddar mot 4 HPV-typer. Dagens vaccin, Gardasil9, skyddar mot 9 HPV-typer och ger ett bredare skydd mot livmoderhalscancer. Det är säkert att ta Gardasil9 på Gardasil.

Varför ska jag ta självtest för HPV/cellprov efter att jag tagit vaccinet?

Vaccinet ger effektivt skydd mot de 9 HPV-typerna som ingår, men kan inte bota en redan pågående infektion. För att säkerställa status om eventuell HPV-infektion eller cellförändringar är det viktigt att genomgå ett cellprov som testas för HPV eller HPV-provtagning. Provtagningen kan ske vid vaccinationen på en barnmorskemottagning eller skickas hem för egen provtagning.

Vad gäller för personer med livmoderhals men som inte har ett kvinnligt personnummer?

Hur inbjudningar och bokningar kring vaccinationen skiljer sig åt i olika regioner. Alla som är födda 1994-1999 som har en livmoderhals kan vaccinera sig mot HPV kostnadsfritt i år. Läs mer hur du bokar vaccinering just där du bor på 1177. Välj den region du bor i för lokal information. 

När ska man inte vaccinera sig? Hur är det om man är gravid?

Du ska inte vaccinera dig mot hpv om du är gravid. Inte heller om du har feber.

I övriga fall gör vårdpersonalen som vaccinerar en bedömning utifrån de svar du ger i hälsodeklarationen som du fyller i vid vaccinationstillfället. Om du till exempel känner dig lite förkyld eller om du håller på att bli frisk från en infektion går det oftast bra att vaccinera dig.

Det går bra att vaccinera dig om du ammar.

Myter om HPV

Fanny Pontan, sjuksköterska på Cancerlinjen, svarar på vanliga frågor och påståenden om HPV och livmoderhalscancer. Tillsammans kan vi utrota livmoderhalscancer.

Har du frågor?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.