Forskning pågår

Sedan 1951 har Cancerfonden delat ut drygt 12 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Här är ett urval av artiklar och filmer om forskning som pågår nu.

Årets cancerforskare 2022

Anna Martling är Årets cancerforskare

Anna Martling är professor vid Karolinska Institutet och forskar på tjock- och ändtarmscancer. Sverige är världsledande inom tarmcancerfältet, och det beror till stor del på Anna Martling och hennes forskargrupps enträgna arbete. Läs hennes egna ord om vardagen som forskare

Bröstcancer

Kan blodprov ersätta röntgen

Forskning pågår om hur blodprov kan användas för att snabbare och säkrare kunna spåra hur bröstcancer sprids. Mycket tyder på att metoden i framtiden kan ge mer träffsäkra prognoser. 

Läs hela artikeln

Leukemi

Ny behandling vid svår leukemi

I Mattias Carlstens första studie blev en handfull patienter friskförklarade från sin allvarliga sjukdom. Med hjälp av anslag från Cancerfonden tar han nu forskningen vidare.

Biomarkörer

Biomarkörer som upptäcker cancer tidigt

"Jag tror verkligen att biomarkörer kan hjälpa oss att hitta cancer i ett tidigt stadium", säger Jan Zedenius, kirurg, professor och biträdande vetenskaplig sekreterare för Cancerfonden. 

Individanpassad behandling

Individanpassad behandling

När behandling kan skräddarsys efter individen kommer fler att överleva cancer. Forskarna jobbar intensivt med detta. Jan Zedenius, kirurg, professor och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden, berättar mer.

Immunterapi

Petter Brodin om hur forskningen räddar liv

Det finns ögonblick som förändrar allt. Barnläkaren och forskaren Petter Brodin glömmer aldrig när en cancersjuk pojken överlevde tack vare alla år av forskning inom immunterapi.

Global forskning

Cancerforskning – ett globalt samarbete

Cancer finns överallt och forskare världen över arbetar tillsammans för att besegra cancer. Det här internationella samarbetet börjar i Linköping där forskarna har siktet inställt på att skapa en digital tvilling till varje patient. 

Lymfom

Lovande resultat

Med hjälp av anslag från Cancerfonden testar Ingrid Glimelius nya läkemedel mot en svår form av blodcancer. Inom några år kan de nya läkemedlen vara ett skonsammare alternativ till cytostatika. 

Så ska läkemedel nå fram till hjärnan

Christer Betsholtz är forskare inom glioblastom, en väldigt svårbehandlad och dödlig hjärntumör. Han vill förstå blod-hjärnbarriären eftersom han tror att läkemedlen fastnar där på väg mot tumören.

Leukemi

Upptäckt som kan bana väg för mer träffsäkra läkemedel

Akut lymfatisk leukemi är den vanligaste formen av leukemi hos barn. De flesta överlever, men behandlingen med cytostatika är tuff och pågår under flera år. Vi hoppas att Kajsa Paulssons forskning ska leda till mer träffsäkra läkemedel. 

Bli månadsgivare cancerfonden

För den här och kommande generationer


Bli månadsgivare

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.